Преди 25 години д-р Вълчанов създава кабинета по гастроентерология в ДКЦ II Плевен

15.03.2023 13:28

Преди 25 години д-р Георги Вълчанов създава кабинета по гастроентерология в ДКЦ II Плевен ЕООД. Сега кабинетът е обзаведен с всичката необходима техника за ехографски и ендоскопски изследвания, съобразен с нуждите на пациентите, които се обръщат към специалистите. Това е един от добре оборудваните кабинети в доболничната помощ в града. Д-р Георги Вълчанов приема пациенти всеки работен ден от 8.30ч. до 11.30ч. Два пъти в седмицата следобед пациенти тук приема и доц. д-р Маргарита Влахова.

„Обзавеждането на кабинета започна постепенно, със съдействието на Община Плевен. Подготовката изискваше създаване на специални корита за измиване на ендоскопската техника. Започнахме в началото да работим с апаратура с челна оптика, след което минахме на съвременна апаратура – японска техника – апарати за фиброгастроскопия и фиброколоноскопия. С тези два апарата имаме възможност да извършваме ендоскопски изследвания – пряк оглед на хранопровод, стомах, дванайсетопръстник и на цялото дебело черво. Целта на тези изследвания е да се установи наличието на патологични промени в лигавицата, които могат да бъдат доброкачествени или злокачествени, след което имаме възможност да вземаме и съответни биопсии, с помощта на които да може да се удостовери за какъв вид формация става въпрос. Доброкачествените туморни образования се премахват по ендоскопски път като насочваме пациентите съответно към Клиниката по гастроентерология.“, разказва д-р Георги Вълчанов.

Повече от 20 години имаме и работим с апарат за ултразвукова диагностика – вече 3 в поликлиниката, с помощта на които се извършва оглед на паренхимни органи – черен дроб, бъбреци, жлъчен мехур, пикочен мехур и ако се открие патология пациента се насочва към съответните специалисти, коментира гастроентерологът.

„При нас обикновено идват пациенти с функционални смущения на стомашно-чревния тракт. Напоследък се наблюдава едно несериозно отношение на хората към собственото им здраве – не идват навреме и констатираме развити туморни формации. Според нашите възможности се стареем да извършим необходимите изследвания, за да може да поставим точната диагноза. В някои случаи се налагат допълнителни изследвания – компютърна томография или скенер, за допълнително уточняване на диагнозата.“, разказва д-р Георги Вълчанов.

Според него, вече язвената болест почти изчезва като диагноза. Напоследък са се засили изключително затлъстяването на черния дроб, което е придружено в някои случаи със захарен диабет, а в други – алкохолно обусловено. Увеличиха се значително и хората с наднормено тегло, споделя своя клиничен опит д-р Георги Вълчанов. Специалистът смята, че профилактичните прегледи на пациентите си имат своето място в здравеопазването, но трябва да бъдат съобразени със спецификите на работната среда на гражданите.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: