Пътят на една Майка от борец за свобода до обичан гуру с глобална визия

15.03.2023 14:59

В чест на 100-годишнината от рождението на Шри Матаджи Нирмала Деви

На 21 март 2023 г. стотици хиляди хора по целия свят ще честват 100-годишния юбилей от раждането на Нирмала Шривастава, по-позната на тези, които се докоснали до нейното учение, като Шри Матаджи Нирмала Деви, създателката на Сахаджа Йога. Празненствата ще се състоят както онлайн, така и в центровете по Сахаджа Йога по света. Ще бъдат включени подбрани записи на лекции на Шри Матаджи, музикални изпълнения и специална възможност лично да се преживее практикуваната в Сахаджа Йога медитация.

Животът на Нирмала Шривастава е изключителен. Тя е първата и все още сред малкото жени-гуру. Наричана с обич „Шри Матаджи“, уважаваната Майка, тя се посвети да дари духовно пробуждане на всеки желаещ по време на многобройните си пътувания из целия свят. Тя нито веднъж не взе пари за учението си и до днес Сахаджа Йога е безплатна за всички. Нейното убеждение – „Вие трябва да сте свои собствени гуру (учители, господари -б.пр.)“ – е основополагащо за Сахаджа Йога.

Родена през 1923 г. в семейството на знатни родители от кралската династия на Шаливаханите, тя прекарва ранните си години рамо до рамо с родителите си в борбата за независимост на Индия, за което е изпращана в затвора. Шри Матаджи също прекарва време с Махтма Маганди в ашрама му „Севаграм“. По-късно учи медицина в Лахор, основава няколко благотворителни организации и създава семейство с г-н С.П. Щривастава, който по-късно става най-дълго заемалият поста Генерален секретар на Мождународната организация по корабоплаване към ООН в Лондон.

Прец цялото това време тя продължава да търси най-добрия начин да помогне на хората да открият духовността в себе си. През 1970 г. споделя един нов и силен метод на духовна практика, която да трансформира живота им. През следващите четири десетилетия неуморно разпространява дълбокото послание на Сахаджа Йога по света, посещавайки над 100 държави и изнасяйки над 4000 лекции, за да предложи преживяването на масова Себереализация на всички, които желаят духовна вътрешна трансформация.

След това самата Шри Матаджи описва най-добре живота си така: „Сега моят живот е посветен на благото и добруването на човечеството, напълно и изцяло“.

За повече информация за Шри Матаджи и/или участие в празненствата, включващи излъчвания от цял свят на живо на 21 март 2023 г. от 13 ч. българско време, посетете shrimataji.org и www.sahajayoga.bg

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: