В „Плама: не пожар, а премахване на резервоари с остатъци от петролни продукти

14.03.2023 13:08

На територията на бившата рафинерия се извършват дейности по разрушаване и премахване на старо оборудване – резервоари, в които има остатъци от петролни продукти, въпреки че отдавна не се използват. Дейностите се извършват от фирма. Това съобщи комисар Станислав Атанасов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Плевен.

Поводът за неговия коментар бяха изказани мнения и опасения в социалните мрежи и някои медии за разразил се пожар на територията на Плама.

„Предизвикало се е запалване на нефтопродукти, като горенето е в рамките на резервоара, който се разрушава. В близост от фирмата са осигурили пожарен автомобил, на място са и хора, които ще гасят, ако пламъците се разпространят. Пожарни автомобили, сили и средства на РДПБЗН-Плевен не участват, защото няма опасност от развитие на този пожар. Пушекът, който се отделя, е далече от града и не е в количества, опасни за здравето на хората“, каза още комисар Атанасов. Подобна ситуация е имало и вчера.

Екип от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и води в Плевен (РИОСВ) е на място на инцидента и се правят измервания, за да се установи дали има замърсяване на въздуха. Очаква се до края на деня да има резултати. Това е съобщила за БТА директорът на институцията Зорница Йоткова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: