10 март – Световен бъбречен ден

10.03.2023 7:14

Световният бъбречен ден е глобална кампания, имаща за цел да се повиши вниманието към бъбречните болести и да се подчертае значението на нашите бъбреци.

Световният бъбречен ден се отбелязва всяка година. По целия свят стотици събития имат своето място – от публичните представления  в Аржентина до Zumba маратона в Малайзия. Хората участват в тях за да повишават здравната си култура като цяло и в частност – относно предпазването от бъбречните болести, относно рисковите фактори за тях, относно възпитаването на болните как да живеят с бъбречните болести. НИЕ ПРАВИМ ТОВА, ЗАЩОТО ЖЕЛАЕМ БЪБРЕЧНО ЗДРАВЕ ЗА ВСИЧКИ!

Световният бъбречен ден е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология и Международната асоциация на бъбречните фондации – Световен бъбречен алианс.

 

ЦЕЛТА на мероприятието е да се фокусира вниманието на хората върху бъбреците, върху идеята да се осигури бъбречно здраве за всички, като се подчертае важното значение на бъбреците и се намали честотата на бъбречните болести.

Най-важните направления на кампанията тази година:

  • Да се подчертае, че захарният диабет и артериалната хипертония са най-честите причини за увреждане на бъбреците и за развитие на хронична бъбречна недостатъчност;
  • Да се напомни, че е най-полезно да се извършва постоянен скрининг за захарен диабет и хипертонична болест;
  • Да се стимулират полезните навици, които намаляват риска от развитие на бъбречни болести;
  • Да се окуражават медицинските професионалисти относно тяхната ключова роля за намаляване на бъбречните болести;
  • Да се подчертае ключовата роля на националните здравните институции за ограничаване на бъбречните болести.

 

История на Световния бъбречен ден

Световният бъбречен ден се проведе за първи път през 2006 година. Оттогава се провежда ежегодно всеки втори четвъртък на месец март. Всяка година кампанията има различна тема, но фокусът и девизът винаги са посветени на намаляване вредите от бъбречните болести и предпазване на здравите бъбреци.

Най-важните теми от предходните години:

2022 – Бъбречно здраве за всички – Да попълним знанията за по-добро лечение на бъбречните болести;

2021 – Бъбречно здраве за всички – Да живеем добре с болните бъбреци;

2018 – Бъбреци и здравето на жените;

2017 – Бъбреци и затлъстяване;

2016 – Бъбречно здраве за децата;

2014 – Хронична бъбречна недостатъчност и остаряване;

2011 – Запази своите бъбреци, спаси сърцето!

 

Световен бъбречен ден 2023 – „ Подготви се за неочакваното, подкрепи уязвимите!“

Земетресенията, наводненията, природните катаклизми, войната и пандемията от COVID-19 силно влошиха условията за живот на много хора с огромното си негативно влияние – физическо и материално, финансово, болестно. Особено вредно световните и локалните катастрофи се отразяват на хората с хронични болести, сред които тези с хронична бъбречна недостатъчност са 850 милиона. Заедно с хроничните сърдечни и белодробни болести, захарният диабет и артериалната хипертония, хроничната бъбречна недостатъчност е сред най-честите причини за инвалидизиране и смърт на хората. Именно това са ранимите, най-застрашени хора, при които и малки отклонения в грижите и поддържането на здравето се отразяват катастрофално.

Пандемията от COVID-19 през последните три години доведе до сериозни вреди за тази популация в целия свят – поради причинените сътресения на здравните системи, поради натоварването на лечебните заведения, поради ограничаване на движението от наложените карантинни мерки. Всичко това доведе до рязко натоварване на лекарите, медицинските сестри и целия персонал на здравеопазните системи и до рязко увеличение на разходите. Признава се, че тази пандемия натовари допълнително и без това инсуфициентното управление на здравна система в целия свят. Изобщо лечението на групата от тежки хронични заболявания изисква 55% от здравните разходи, а те ще се увеличават непрекъснато в бъдеще. Лечението на хроничните бъбречни болести и хроничната бъбречна недостатъчност ще вземат съответния финансов дял.

Затова здравните теоретици се сетиха отново за старото правило, че профилактиката, наричана днес модерно и изкривено у нас превенция, е по-ефективна и най-вече – по-евтина.

БЪБРЕЦИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ОРГАН, КОЙТО ПОДПОМАГА ФУНКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ДРУГИ ОРГАНИ И СИСТЕМИ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО, КАТО ЦЯЛО ПОДДЪРЖАТ НОРМАЛНАТА ХОМЕОСТАЗА И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ТЯХ И ДА ГИ ПАЗИМ!

 

Професор Васил Тодоров,

Клиника по нефрология и диализа,

УМБАЛ „Д-р Г. Странски”

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: