С официална церемония „Откриване на обект“ финализираха строително-монтажните работи по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”

03.03.2023 7:02

С официална церемония „Откриване на обект“ финализираха строително-монтажните работи по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”

На 02.03.2023г. се проведе Официална церемония: Откриване на обект – приключване на строително-монтажни работи по проект „Утвърждаване на екологосъобразния обществен електротранспорт в Плевен”, Административен договор за БФП № BG16M1OP002-5.004-0006-C01 (№Д-34-124 /19.11.2019 г.), който се осъществява с финансовата подкрепа на Процедура № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух“ по Приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от държавния бюджет на Република България.

Общата цел на проекта е да допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух посредством намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди за достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни екологични транспортни средства.

В събитието участваха Зам.-кметът „Проекти и хуманитарни дейности” на Община Плевен Стефан Милев, екипът на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, представители на ОИЦ –  Плевен, екипът за управление на проекта с ръководител Мирослав Илиев и представители на медиите.

Събитието стартира с освещаване на обекта от отец Антон Търнев от църква „Св. Николай“ в гр. Плевен. В приветствието си Зам.- кметът Стефан Милев подчерта, че в резултат на добрата съвместна работа с „Тролейбусен транспорт“ – Плевен, през годините е обновен както автомобилния парк така и инфраструктурата на предприятието, което има вече 100 % подменен машинен парк, който осигурява повече комфорт на пътуване и по-икономичен транспорт за гражданите. В резултат на това Плевен е единственият град в България с изцяло екологичен градски транспорт. Той призова жителите на гр. Плевен да ползват обновения комфортен градски транспорт, което ще доведе както до облекчаване на трафика, така и до подобряване на качеството на въздуха, който плевенчани дишат. Също така информира, че в трудната икономическа ситуация Общинския съвет прие решение, с което се намаляват цените на картите за пътуване на ученици и пенсионери.

Управителят на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД г-н Ангел Несторов благодари за съвместната работа на Община Плевен, както и за качественото и навременно изпълнение на строително-монтажните работи на изпълнителя на обекта. Изтъкна факта, че в резултат на съвместните усилия на всички общественият транспорт е по-сигурен и комфортен.

По проекта са  доставени и въведени в експлоатация 14 броя нови електрически автобуси „соло“ и 14 броя зарядни станции за тях. Приключени са строително-монтажните работи, след което зарядните станции са монтирани и въведени в експлоатация – 6 бр. в Тролейбусно депо в ж.к. „Дружба“ и 8 бр. в Тролейбусно депо на ул. „Кичево“ 4. В резултат на това след решение на Общинския съвет бяха разкрити няколко нови линии на обществения транспорт, които обслужват части от града, в които няма изградена контактна мрежа.

Електрическите автобуси се движат съгласно транспортната схема на гр. Плевен.

Общата стойност на проекта е 17 951 744, 44 лв., от които:

Безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд – 12 747 404, 66 лв.

Съфинансиране от националния бюджет на РБ – 2 249 542, 00 лв.

Съфинансиране от бенефициента: 2 954 797, 78 лв.                                                                               Срокът за изпълнение на проекта продължава до 04.09.2023 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: