Община Левски чества Националния празник 3-ти март – снимки

03.03.2023 17:26

Днес, в деня на 145 –та годишнина от Освобождението на България, в община  Левски бе отдадена почит на хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си за Свободата на България. С националния химн  и поздрав за националния празник на България от Кольо Домеников –заместник кмет на общината започна празника в град Левски:

„Днес България чества 145 години от освобождението на България от пет вековното турско владичество. Днес българите трябва да са горди, че България повече от 1300г. съществува по тези земи. Днешният ден е изпълнен с почит и уважение към всички наши революционери, хайдути, опълченци, книжовници, възрожденци, които дадоха живота си, за да я има Свободата.Нека почетем и многото руски, украински, финландски, румънски войници, които воюваха за нашата свобода. Нека бъдем горди и нека помним и учим историята. България е имало и ще я има .”

Празничният концерт на младите таланти от Детските танцови състави „Звънче” и „Дъга” с ръководители Даринка Богданова и Радослав Славеев бе посрещнат с радост и аплодисменти . Възрожденски обичани песни и стихове, народни танци и настроение изпълниха площада.

Внушителен израз на почит към героите и обич към родината бе днес и празникът в село Козар Белене. Празничен водосвет на площада в селото отслужи отец Йоан от Велико Търново. На площада в селото оживяха паметни събития от българската история със стихове изпълнени от децата на село Козар Белене, от самодейци от НЧ „Надежда 1902” и песните на Рок Група Изида с вокалистка Галя Любенова.

Самодейната група за автентичен фолклор към читалище НЧ „Надежда 1902” с. Козар Белене пресъздаде  българската традиция за пречистващата сила на огъня – Сирни заговезни, с богатството и многообразието на  пролетния празник на прехода от зимата към пролетта. За празничното настроение се погрижиха и  Танасовата музика и Сдружение „Традиция“ Ловеч.

Кметът на Община Левски Любка Александрова, кметът на село Козар Белене Илия Ванков, признателни българи поднесоха цветя на паметника на Опълченците   от селото, участници в боевете на Шипка .

Атанас Костов е участвал в боевете на Шипка и при Стара Загора в 5-та опълченска дружина под командването на подполковник Нишенко, достига до Одрин и остава жив. Тодор Чарданов е доставял провизии на воюващите на Шипка и при Стара Загора.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: