Незаконни дърва откриха в домове в четири плевенски селища

02.03.2023 12:32

Полицейска операция срещу битовата престъпност е проведена вчера в Плевенска област. Планираните мероприятия са и за ефективно опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони. В акцията са участвали екипи на ОДМВР – Плевен, служители от всички районни управления, Пътна полиция и Зонално жандармерийско управление – Плевен; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ.

Около 12.20 часа са извършени проверки в частни домове в село Горна Митрополия. В имота на 41-годишен са открити два пр. куб. метра дърва за огрев от видовете „Акация“ и „Джанка“, без дървесината да е маркирана с контролна горска марка, общинска или производствена марка. 41-годишният не е представил документи, доказващи законния произход на дървесината. Съставен е акт от горски надзирател при РДГ Ловеч на основание чл. 274, ал. 1, т. 1 от ЗГ. Извършен е оглед на местопроизшествие от полицейски служители от РУ Долна Митрополия. Образувано е бързо производство с оглед извършено престъпление по чл. 235, ал. 2 от НК.
Около 13:00 часа вчера в двора на 46-годишна жителка на плевенското село Мечка са установени 1,5 пр. метра акациеви дърва за огрев, без поставена общинска марка и без превозен билет. За нарушението е съставен акт от горски служители. Образувано е досъдебно производство и работата продължава.
В хода на операцията е извършена проверка в имота на 53-годишен, жител на град Койнаре. В двора са открити  да се съхраняват 4 пространствени куб. метра дърва за огрев от вида „Акация“ без контролна горска марка. Съставен е акт по Закона за горите. Образувано е бързо производство.
Същото нарушение е установено и в село Глава. В двора на 67 – годишен са намерени дърва два пространствени куб. метра от вида „Дъб“, без контролна горска марка, а в имота на 84-годишна са установени незаконно придобити и съхранявани 1.5 пространствени куб. метра дърва за огрев от вида „Дъб“. За констатираното са съставени актове от служители на „Държавно горско стопанство“. Образувани са бързи производства по чл. 235, ал.6 във връзка с ал.2 от НК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: