Какви са тенденциите при избор на лаптоп?

28.02.2023 14:50

Разнообразието от лаптопи в специализираните онлайн магазини е доста голямо. Отличават се не само по своите размери и дизайн, но и по техническите характеристики. Това много обърква потребителите при избора и по-долу от Пласико ще разгледат основните акценти и видове, на които трябва да обърнете внимание.

Какво е важно да знаете преди да отидете в магазина?

Експертите от Пласико съветват предварително да помислите за какво ще използвате новия си лаптоп. Дали ще работите на него и какви дейности ще извършвате? Ако го използвате само за забавление, обичайни машини за дома са идеалното решение. Ако ще играете съвременни игри, трябва да се насочите към геймърските ноутбуци. За документи, писане и редактиране на текст, за студенти и ученици, офис машините са оптимален вариант.

Обърнете внимание на свободното пространство върху работния ви плот. Ако то е ограничено, това трябва да се вземе под внимание при избора. Често ли ще пренасяте лаптопа от едно място на друго?

Кои са основните технически спецификации при избора?

Когато вече сте наясно с нуждите и изискванията към новата си компютърна машина, време е да разгледаме основните технически спецификации:

  • дисплей – от големината му зависят и размерите на целия корпус. 15,6-инчовият вариант е оптимално решение. Ако често ще носите устройството на различни места, 13-14-инчовите предложения са по-добрият избор за вас. По-бюджетните модели са с TN-матрици. Високият клас дисплеи са с IPS или TN + Film матрици. Резолюцията не бива да е под Full HD (1920 на 1080 пиксела);
  • процесор (CPU) – „сърцето“ на лаптопа. От него зависи производителността на системата. Най-добрите варианти за офис конфигурации могат да са Intel Celeron или AMD Ryzen 5, 7, 9. По-бюджетните решения са на AMD, но със сигурност си заслужават и съвременните чипове на Intel от ново поколение. За по-мощна машина се насочете към CPU A4-9120, A4-9125, A6-9220, A6-9225 или други;
  • рам памет (RAM) – това е временното пространство, осигуряващо безпроблемното стартиране на няколко програми едновременно и паралелната им работа. За извършване на прости офис задачи са достатъчни 4GB, Типът задължително трябва да е DDR4, а не по-старата DD3. Идеални са 16GB или повече, ако става дума за игри и други сложни операции;
  • видеокарта (GPU) – ако лаптопът се използва за домашни и офис нужди с обичайна функционалност, видеокартата няма никакво значение. Обичайно тя е вградена в процесора. В случай че се налага извършване на сложни графични изчисления и искате да играете съвременни игри, със сигурност тя трябва да е външна и да е от рода на GeForce MX130, GeForce 1050 или GeForce GTX 1650 и други.

Има ли значение видът на операционната система?

Най-разпространените към днешна дата са Windows и Linux платформите. Те са оптимални варианти за съвременните лаптопи и са най-често използвани. Ако купувате ноутбук Apple, то със сигурност ще трябва да използвате фирмената OS – iOS.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: