Изложба на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува в Панорамата

24.02.2023 16:06

Гостуващата изложба на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ е посветена на 120-ата годишнина от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“ край град Шипка на 15 септември 1902 г. Богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. За пръв път са показани факсимилета на документи от Архива на външната политика на Руската империя (АВПРИ), предоставени от посолството на Русия – текстове на речите на княз Фердинанд I от тържествата на 15 и 18 септември 1902 г. със собственоръчни бележки в ъгъла и подпис на княза, копие на турския ферман (ираде), разрешаващ строителството на Храма и др.

Показани са две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски пехотен полк, отбранявали Шипка редом с българските опълченци.

Интерес буди и малка двустранна икона – от едната страна е изобразено „Рождество Христово“, а от другата – посмъртна фотография на император Александър II.

Във витрините са представени икони, евангелие и църковна утвар, дарения на Храм-паметника през годините. Показани са и релефна карта на Шипка и околността, възпоменателни медали, марка, предмети и пощенски картички, свързвани с откриването на Храма.

По време на тържествата българските опълченци, носители на руския орден „Свети Георги“ (Георгиевски кръст) са наградени с руски възпоминателни наградни чаши. Изработени са от ма­сивно сребро с вензела на руския император Николай II, а вътре са поз­латени. На външната страна на дъното е гравирано името на наградения опълченец. Чашата, експонирана в изложбата, е принадлежала на опълченеца Благо Георгиев от 2-ра дружина.

Друг вид подаръци, разда­вани на опълченците, са кера­мичните чаши, дело на сли­венски майстор грънчар по поръчка на Поборнико-опълченското дружество в Сливен. Представената в изложбата чаша е принадлежала на опълченеца от 1-ва дружина Стойко Монов Стоянов.

След откриването на изложбата ще бъде представено второто издание на юбилейния сборник „Храм-паметник „Рождество Христово” край град Шипка“. Книжното тяло е с обем от 240 страници. В него има  три нови статии – за живота и дейността на архимандрит Сергий (най-дългогодишния предстоятел на Храм-паметника), за военните маневри, съпътстващи тържествата по освещаването на Храма, за посрещането на официалните гости в гр. Казанлък. Допълнителна информация има за мемориалния характер и статута на Храма, за криптата му, както и за реставрациите, проведени през последните 20 години. Преработени са биографичните бележки, снимковият материал и корицата.

Изложбата и сборникът ще бъдат представени официално от директора на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов на 28 февруари 2023 г. от 12,00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 април 2023 г. Културната проява е част от мероприятията, организирани от Регионален военноисторически музей – Плевен по повод отбелязване на 145-ата годишнина от Освобождението на България.

Това информират от РВИМ Плевен.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: