Първите бази на въздушните линейки ще бъдат в София и Плевен

23.02.2023 12:17

Първите бази на спешната въздушна помощ (HEMS – Helicopter Emergency Medical Services) ще бъдат в София и Плевен, обясни по БНТ проф. Николай Младенов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Токуда“, чиято задача е сформирането на екип за обучение на медиците в това звено.

По думите на проф. Младенов вече е определен контингентът на пациентите, които ще бъдат спасявани с хеликоптери – новородени, деца, възрастни, родилки, реципиенти по трансплантации и лекарски екипи, които трябва да бъдат транспортирани от едно лечебно заведение до друго.

Конкретизирани са и състоянията, при които ще бъде използвана спешната въздушна помощ – травми, хирургия интернистични (свързани с вътрешните болести) заболявания и хора, на които трябва да бъде извършена трансплантация, посочи анестезиологът.

Проф. Младенов съобщи още, че мисиите, които ще изпълняват хеликоптерите у нас, са сведени до две – трансфер на пациент от една болница до друга и от място на инцидент до лечебно заведение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: