Водещи медици от ,Сърце и Мозък’ Плевен се включиха в научен форум с международно участие за иновации в онкологията

21.02.2023 12:20

Темата за иновациите в онкологията и съвременните подходи в лечението на онкоболни пациенти събра на форум в столицата водещи специалисти от страната и чужбина. Своите постижения и опит в тази сфера на срещата представиха и утвърдени имена от ,Сърце и Мозък’ Плевен.

„Постиженията на науката са начин за затваряне на пропуските между знанието и практиката. Идеята на мултидисциплинарната научна конференция „Ерата на иновациите в онкологията“, организирана от Научното дружество по онкофармакология и онкология, е да бъдат представени и обсъдени новостите при лечението на белодробния карцином и гърдата от професионалисти от различни специалности. Практически всеки участник имаше своята роля и принос за това събитието да премине при такъв голям успех. Включиха се колеги от страната и чужбина, утвърдени имена в медицината и доказани професионалисти“, сподели доц. д-р Наталия Чилингирова, дм – началник на Клиниката по медицинска онкология в ,Сърце и Мозък’ Плевен и председател на научното дружество.

В своите доклади от ,Сърце и Мозък’ Плевен посочиха като ключов момент за по-добрите резултати в лечението на белодробния карцином и карцинома на гърдата мултидисциплинарният подход и възможностите за комплексна грижа за пациентите. Изтъкнато е, че в болницата едновременно функционират кардиологична и онкологична клиника, както и това, че е единствената, в която реално се развива кардиоонкология.

Възможностите на един съвременен кардиоонкологичен екип и резултати от работата в тази насока представиха проф. Яна Симова – началник на Клиниката по кардиология в ,Сърце и Мозък’ и д-р Мартина Самарджиева. Те предложиха и практически съвети към колегите си онколози кога се налага да потърсят кардиолог.

„След дълги години диагностично и терапевтично предизвикателство, ракът логично е заболяването, при което в най-голяма степен се преплитат иновациите във всички аспекти на диагностиката и терапията. В ерата на прецизната медицина именно прогресът в науката е крайъгълният камък на категоричната промяна в парадигмите за лечението на злокачествените тумори“, убедена е доц. Чилингирова. И допълва: „Днес технологиите са напреднали изключително много и никога не е имало толкова много познания за рака, както за да го предотвратим, така и за да намерим инструменти за лечение. Факт е, че ако знанията, които имаме днес, се прилагат ефективно, това ще подобри резултатите за лечението на онкологичните заболявания.“

Целта на това първо издание на конференцията е чрез обмяна на опит, мнения и дискусии да се намери най-ефективното лечение, което онкологичните пациенти заслужават, защото лечението на онкозаболяванията е процес, зависещ от целия екип. Коментиран е въпроса и за генетиката, защото днес ракът се възприема като заболяване на генома. Факт е, че в ,Сърце и Мозък’ Плевен реално могат да бъдат използвани всички възможности на генетичните изследвания с цел максимално прецизиране и своевременно лечение на пациентите. Сред поставените теми бяха и тези за болката, която и днес е предизвикателство за онкологичната практика и лекарствените взаимодействия, имащи ключово значение за реалния ефект дори на най-иновативната терапия.

„На този форум колегите показаха, че практикуваме медицина на световно ниво в съответствие с всички съвременни стандарти. Тук всички работим в тясно сътрудничество с една основна цел – осигуряване на най-добрата грижа за пациентите с онкозаболявания. За нас е гордост, че на територията на болницата реално функционира сектор по кардиоонкология към Клиниката по кардиология. Кардиоонкологията или онкокардиологията е сфера в областта на кардиологията, която през последните години търпи бурен подем в световен мащаб. Разбирането за важността на тази субспециалност е от изключително значение за подобряване прогнозата на онкоболните пациенти“, заяви след срещата доц. Чилингирова. И обобщава: „В този формат конференцията премина при небивал интерес, с пълни зали, запомнящи се лектори, представяния и дискусии. Вярвам, че успяхме в стремежът си да обърнем внимание на иновациите, да акцентираме и върху екипната мултидисциплинарна работа, защото в крайна сметка науката е от значение и тя е подхода за подобрение на здравето.“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: