С внушително гражданско поклонение град Левски почете Апостола – снимки

20.02.2023 13:16

На 18 февруари  факелно шествие на деца, ученици, граждани на град и община Левски се отправи към паметника на Васил Левски, за да изрази своята дълбока почит към българина, завещал ни безпределната си любов към Отечеството и велика човещина, Апостолът, който 150 години живее в сърцето на своя народ.

Пред паметника на Васил Левски, до  жертвениците, които свързват духа на дължимата почит към героите, прозвучаха песен и стихове за Апостола на българската свобода.

Слово на кмета  на Община Левски Любка Александрова:

„150 години безсмъртие! 150 години безсмъртие на най-обичания син на България, на най-обичания български герой, на патрона на нашия град – Васил Левски.

Неговият път и революционна борба в периода 1861 -1873г. е детайлно изучен от историята и десетки исторически книги са посветени на неговото утвърждаване като създател, идеолог, стратег и истински водач на  вътрешната тайна революционна организация за сваляне на турската власт и за свободата на българско.

Историята е точна наука. Тя борави с факти и документи, за да е обективна и безпристрастна. Ние, българите, имаме привилегията да сме пристрастни вече повече от век – 150 години. Нашата народна памет е дълбоко емоционална. Ние българите го носим в умовете и сърцата си, учим децата си, защото той за нас е истинската мяра, истинския пример за това, как се полага живот за народ и отечество.

За Левски знаем и много, и малко. Нарекли го Лъвски през 1862г. , като участник в Първата българска легия, защото се отличил с човешки качества – смелост и ловкост. Нарекли го Лъвски, без да си дават сметка колко пророческо име дават на този 25 годишен младеж. Лъвът символизира силата и смелостта в живота, но в библейски смисъл лъвът символизира възкресението.

Има ли в нашето недавно по-ярък символ на борбата за възкресение на Отечеството след пет вековна турска власт от Левски, от неговата личност…

С неговото житие на йеромонах, посветил живота си единствено на народното дело, с житие на аскет, безсребреник, който става най-честният, най-съкровеният български революционер…

Водени от любовта и преклонението пред личността на Васил Левски  ще отдадем почит на вечно живия му дух и ще се помолим да бъде вечна паметта за Апостола, тъй както е вечна саможертвата му. Поклон пред Апостола –Лъвски!”

С едноминутно мълчание и поклон на колене жителите на град и община Левски изразиха своята почит и признателност към живота и делото на  Апостола на българската свобода –Васил Левски.

Венци и цветя на признателност поднесоха кметът на Община Левски Любка Александрова, Общински съвет –Левски, кметствата и читалищата в селата – Асеновци, Аспарухово, Козар Белене, Малчика , Обнова, Трънчовица, НЧ „Георги Парцалев-1901” гр. Левски и НЧ „Васил Левски-2005”,  ПГССТ „Н. Й. Вапцаров“, СУ „Крум Попов“, Ученически парламент при СУ „Крум Попов“, ОУ „Максим Горки“, Футболен клуб Левски, Соник Старт, политически партии, граждани на град и община Левски.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: