Задържаха двама за кражба и присвояване от болна жена, приютила ги в дома си

17.02.2023 16:05

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Плевен определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ж.Г., на 29 години и А.М., на 19 години.

Двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 13.02.2023 г. в с. Садовец, обл. Плевен, са отнели чужди движими вещи – два броя мобилни телефони, без съгласие на собственика, с намерение противозаконно да ги присвоят – престъпление по чл. 194, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК и за това, че противозаконно са присвоили чужди движими вещи – парична сума от същия собственик, която сума са владеели – престъпление по чл. 206, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК. Престъпленията са извършени от двамата в съучастие, като съизвършители, а за Ж.Г. кражбата е извършена в условията на повторност.

В хода на разследването е установено, че пострадалата жена е самотно живуща, на 60 години, неподвижна поради заболяване. Обвиняемите останали без дом, тъй като пожар унищожил къщата им. Пострадалата, която била непозната за тях, ги приютила в дома си, заедно с техните деца. Злоупотребявайки с нейното доверие, двамата обвиняеми присвоили парична сума от пенсията на пострадалата, отнели мобилните ѝ телефони и напуснали дома. Впоследствие продали един от телефоните в заложна къща.

При извършените издирвателни мероприятия от служителите на РУ – Долни Дъбник били установени извършителите. В хода на образуваното досъдебно производство били установени и иззети мобилните телефони.

С постановление на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура- Плевен обвиняемите са задържани за срок до 72 часа, в който срок е внесено искане в Районен съд-Плевен да им бъде определена най-тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“.

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура-Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от страна на двете лица, както и че е налице реална опасност те да извършат престъпление или да се укрият, поради което постановил спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на съда подлежи на обжалване.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура- Плевен от разследващ полицай при РУ Долни Дъбник.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: