Наградиха с грамота и парична премия героя, предотвратил голямата трагедия във влака Варна – София

01.02.2023 12:40

Днес, на церемонията по повод 145 години пожарно дело в Плевен, един от наградените служители на РДПБЗН-Плевен бе началникът на РСПБЗН – Левски главен инспектор Александър Ветов. Той е човекът, който предотврати голяма трагедия във влака Варна – София. 

Александър е трето поколение пожарникар, семеен с едно малко дете. Постъпил е в редиците на РДПБЗН – Плевен през 2017 година. Своя професионален път е започнал през 2014 година в Регионалната дирекция в град Търговище. Преминал е през длъжностите инспектор в група „Защита на населението“, инспектор в „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ в РСПБЗН – Велико Търново.  В момента е началник на РСПБЗН – Левски.

Припомняме, какво споделиха пред журналисти след инцидента в началото на януари с влака Варна – София главен инспектор Александър Ветов и директорът на РДПБЗН-Плевен комисар Станислав Атанасов:

„Вчера изпълнявах служебните си задължения, като се връщах с влака да предам отчетните си документи за предходната година. След гара Пордим видяхме да излизат пушеци и голямо количество искри от локомотива. Машинистите спряха влака и започнаха да вадят пожарогасителите. Слязох от влака и погледнах горящите части. Поисках от машинистите да затворят локомотива и задействат гасителната инсталация.

След това отидох при хората, които бяха излезли от влака, успокоих ги, че няма възможност за разпространение на пожара и ситуацията е овладяна към момента и няма опасност за техния живот.“

Главен инспектор Александър Ветов нарежда незабавна връзка с диспечерите за прекъсване на ел. захранването по ж.п. линията, на която се намира влаковата композиция. Организира машинистите за направата на просека в близката гора, за осигуряване на лесен и бърз достъп на пожарната техника до мястото. Под неговото ръководство са извадени всички налични пожарогасители от вагоните, и с тях е започнало локализиране и погасяване на пожара, който се разпространявал от падащи горящи части от изолацията на ел. кабелите.

„Действията на главен инспектор Александър Ветов са били изключително самоотвержени, правилни и навременни, с което той е изпълнил своя професионален дълг по възможно най-добрия начин. Александър Ветов не само е предотвратил голяма трагедия и значителни материални щети, но и успял да овладее паниката сред хората и успокои ситуацията.“, коментира директорът на РДПБЗН-Плевен комисар Станислав Атанасов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: