28 януари – Ден за защита на личните данни

28.01.2023 7:17

На 28 януари Европа отбелязва Деня за защита на личните данни. На тази дата през 1981 година европейските държави, които поддържат прокламираните от Съвета на Европа фундаментални принципи за защита на човешките права, са получили възможност да се присъединят към Конвенция No 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.

2011 година отбеляза 30-та годишнина на Конвенция 108 и направи сериозна заявка за всеобхватна реформа на европейската правна рамка в областта на защитата на личните данни и неприкосновеността.

2012 година беше съдбовна за конкретното формулиране на новите европейски стандарти, за моделирането на които сме изправени пред нелека и деликатна задача: те трябва да са освободени от излишна административна и финансова тежест, да дават още по-големи гаранции за сигурност и защита, да направят реално упражняването на гражданските права и същевременно, да не създават пречки пред свободния пренос да информация.

28 януари е и Денят, в който експертите в областта на защитата на личните данни срещат представителите на гражданското общество и споделят основните принципи и цели на своята професионална мисия.

Източник: Комисия за защита на личните данни

#тагове:

НАЙ-НОВИ: