Как се разполагат правилно тръбите при канализационна инсталация?

28.01.2023 9:35

Функционалността на съвременния дом е важно изискване за комфортен живот и добро настроение. Изграждането на работеща канализация е част от този процес и по-долу от онлайн магазин BMAG ще споделят важните правила за полагане на канализационните тръби, в случай че сте решили да се заемете със задачата самостоятелно.

bmag.bg

Защо се изготвя вътрешна и външна схема?

Схемата представлява чертеж, показващ разположението и преминаването на тръбите както вътре в жилището, така и навън. Канализацията се състои още от така нар. хидрозатвори, непозволяващи връщането на миризмите от канала в помещенията на къщата. Необходими са колена и тройници за свързване на тръбите в единна система. Поддържащите скоби, позволяват здравото фиксиране на тръбната инсталация към стените при хоризонталното полагане.

При проектирането на вътрешната схема за канализация, важно условие е да няма преходи от по-голям диаметър към по-малък. Същевременно, тоалетната чиния трябва да е максимално близо до щранга. Чертежът на схемата се изготвя съобразно броя на етажите на сградата и използвания водопровод, както и броя на живеещите в жилището хора. След това се създава и схема на разположението и преминаването на тръбните трасета отвън до септичната яма. Трябва да са показани всички чертежи и елементи, така че в случай на нужда от ремонт или авария, бързо да се види тръбното разположение.

Какви тръби се използват?

За отводнителната система е достатъчен диаметър на сечението от 5 см или Ф50. Използват се за отвеждането на мръсната вода от чешмите, съдомиялната, пералнята, при източване на вода от ваната и т.н. За тоалетната чиния, при изграждането на канализацията, се използва диаметър поне 10-11 см, което ще помогне да се избегне запушване.

За вътрешна или външна канализация могат да се използват различни видове тръби: чугунени, стоманобетонни или пластмасови (PVC). Последните са най-приемливи, когато става дума за здравина, дълготрайност, устойчивост към корозия и гладка повърхност. Пластмасовите решения не ръждясват и са лесни за рязане и съединяване. Устойчиви са на умерен натиск и физическо въздействие.

Какъв е оптималният наклон и дълбочина?

При полагане на Ф50, препоръките за наклон са поне 3 см на всеки тръбен метър. При сечение от Ф100 или Ф110, денивелацията на канализацията е към септичната яма и може да се намали до 2 см за всеки тръбен метър. За да се избегне запушване в кухнята, там наклонът може да се увеличи с още 0,5-1 см на всеки метър тръбополагане.

Изкопите трябва да са дълбоки поне 80 см, което ще предотврати замръзването на водата през зимата. Това възпрепятства възникването на аварии при оказване на външен натиск. Ширината на изкопа се преценява самостоятелно, но мястото трябва да е достатъчни при полагането на тръбни магистрали с диаметър 110 или дори 125 мм.

Какви са правилата за полагане?

За да предпазите тръбните трасета на канализацията от повреда и да запазите предвидения наклон се препоръчва: 

  • предварителен насип на поне 10 см пясък;
  • полагане на тръбите и отново измерване на денивелацията;
  • повторно засипване с пясък отстрани на тръбопровода, за максимално фиксиране;
  • запълване на изкопа с почва.

От онлайн магазин BMAG напомнят, че при изграждане на канализация е необходимо да се работи на ръка, тъй като преминаването на тежка техника ще окаже силен натиск върху почвата и това ще доведе до счупвания или спуквания. При проектирането на схемата за комуникациите, направете го така, че да липсват пресичания между трасетата. Броят на ъглите и свивките трябва да е сведен до минимум, а ако се налагат такива, то препоръките са за използване на ъгли от 45 градуса. Непременно при всеки завой се предвижда повърхностна ревизия, позволяваща проверка и отпушване при възникване на авария.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: