Ученици представиха свои предложения за Плевен на среща с местната власт

23.01.2023 12:52

oznorCO

Ученици от Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект” представиха свои предложения за Плевен на среща с местната власт. Тийнейджърите са участници в проекта „Бъди активен – от теб зависи промяната“, разработен от Сдружение „Рицари без броня“ по програма „Еразъм +”. Те имаха възможността да разговарят с кмета на Общината Георг Спартански и с председателя на Общинския съвет Мартин Митев, заместник – председателя на местния парламент Петя Василева и председателя на постоянната комисия по „Стопанска политика и транспорт“ Христослав Михайлов. В срещата участваха и Стефан Милев – заместник – кмет с ресор „Проекти и хуманитарни дейности” и Йордан Грижов – председател на Комисията по младежки дейности, спорт и туризъм.

rpt

Разговорът започна с представяне на идеи от страна на учениците за насърчаване на диалога между местната власт и младите хора. Сред направените предложения са:

  • Активно включване на младите в обществения живот на града чрез създаване на Консултативен съвет по младежка политика;
  • Създаване на инстаграм профил на Община Плевен, в който да присъстват анкети, запитвания и възможност за изпращане на съобщения с идеи;
  • Организиране на Отворени дни и семинари, на които представители на местната власт да представят как функционират органите на местното самоуправление;
  • Провеждане на младежки инициативи съвместно с Общината.

„Ще бъде полезно да се чува нашето мнение за това какви недостатъци и плюсове виждаме ние в нашия град и какви идеи имаме за отстраняване на тези недостатъци“, споделиха на срещата тийнейджърите. Изказано бе и мнение, че много млади хора не познават добре работата на местната власт и начина на вземане на решения на общинско ниво. В тази връзка бе направено и предложение за практическа насоченост на образованието чрез регулярно присъствие на учащи в местната администрация.

В отговор на представените предложения кметът Георг Спартански и с председателят на Общинския съвет Мартин Митев заявиха своята категорична подкрепа за младежките инициатива в Плевен. Те декларираха, че вратите на местната власт винаги са били и ще бъдат отворени за разговори и срещи, и че всяка добра идея, инициирана от млади хора, ще бъде подкрепена. Посочено бе също, че всяка календарна година Общинският съвет на Плевен приема Календар за младежките дейности на Общината и гласува финансиране за реализиране на поредица младежки инициативи.

„Харесва ми, че имате идеи и визия за Плевен, че сте инициативни и искате да направите нещо добро за града“, посочи и Петя Василева.

На финала на срещата и учащи, и представители на местната управа изразиха обща позиция, че младежките дейности в Плевен са ниша, която има огромен потенциал за развитие при добро партньорство и сътрудничество.

Това информират от Пресцентър на ОбС – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: