Новото поколение „мечкари“ ревностно пази традицията в село Гиген – снимки

23.01.2023 14:20

На 20 януари – Ивановден по стар стил, стотици жители и гости на Гиген се събраха на площада за най-тачения и самобитен местен празник. Групи кукери, наричани „мечкари“, обиколиха домовете в селото, за да прогонят злите сили и да тропнат хоро за здраве със стопаните, след което се събраха в центъра за традиционното надиграване, организирано от Кметството и НЧ „Искра“ с. Гиген. Гости на пъстрия кукерски празник бяха кметът на общината Лъчезар Яков и представители на администрацията, Христина Цонева – секретар на община Оряхово, Боряна Маринова – секретар и Илиян Тодоров – хореограф в оряховското читалище, и Джейлян Демирев – ръководител на „Северняците“ гр. Плевен, които журираха представянето на „мечкарите“. Групите бяха класирани и отличени с почетно първо място, две втори места и три трети. Кметът на Гиген Красимир Първанов връчи парични награди,  осигурени от Общината, Кметството и спонсори.

Особена радост сред множеството на площада предизвикаха най-малките участници в кукерския празник. Много от тях са „мечкари“ от люлка, като четиригодишния Дани, който в този ден празнува и рожден ден. „С тези юнаци сме спокойни, че традицията в Гиген ще пребъде.“ – радват се ветераните, които също люшнаха Мечкарско хоро. Сашо Йотов, Тошко Върбанов, Мариян Кузов и Огнян Петров имат близо 50 годишен „стаж“ като мечкари и вече отстъпват път на младите.

„Честването на Ивановден на 20 януари и „мечкарите“ са отколешна традиция в Гиген.“ – с гордост споделят местните хора и се шегуват: „Това е националният празник в нашето село.“ Никой от тях не знае от кога датира ритуалът. Секретарят на читалището Иван Минков разказа, че групите маскирани са съставени от трима-четирима персонажи – един или двама „старци“ и две „булки“, задължително придружени от музиканти. Впечатляващи са костюмите им – автентични народни носии, типични за този край на България, маски на лицата и ръчно изработен накит – курбулец, който украсява главите на булките. „Характерно за село Гиген е, че маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро в ритъм 5/8 с втори удължен такт.“ – допълва още Иван Минков.

Информация и снимки: Община Гулянци, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: