Разнообразна културна програма предвиждат общините от Област Плевен през тази година

19.01.2023 16:04

Разнообразна културна програма са предвидили през тази година Общините от Област Плевен, информират от Пресцентър на Областна администрация.

Традиционното надиграване и парад на автентични носии „Мечкарско хоро” в с. Гиген, Община Гулянци ще се състои на 20 януари. Организатор е местното читалище „Искра”. Денят на родилната помощ с пресъздаване на обичая „Бабуване“ организира НЧ „Ламби Кандев-1893“  в град Искър. На територията на Област Плевен Денят на родилната помощ или Бабинден ще бъде отбелязан още: в Пордим, в селата Тотлебен, Катерица, Згалево, Одърне, в община Никопол.

На 11 февруари Червен бряг ще е домакин на Традиционен кукерски празник. В годишната общинска програма се открояват още: Седемнадесетото издание на Детско – юношески регионален конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици“ на 1 април; 120 –та годишнина от създаване на читалището в село Чомаковци „Митко Лаков 1903“ на 26 май; Национален фолклорен фестивал „Гергьовден“ през месец май  в Койнаре, Пети регионален фолклорен фестивал „Радомирци пее и танцува“ на 19 август. 110-та годишнина от рождението на Асен Босев ще бъде отбелязана с Национален конкурс на 22 ноември, организиран от Народно читалище „Васил Христов 1927“ с. Рупци.

130 г. читалищно дело ще отбележи читалище „Ламби Кандев-1893“ в гр. Искър през месец май. В Гулянци през тази година  се навършват 100 години  от създаването на Народно читалище „П. Р. Славейков 1923“. Тържественото честване ще е през м. септември.

За месец юни е предвидено честването на 120 –та годишнина от основаването на НЧ „Напредък – 1903“ в с. Петокладенци. Традиционните Празници на град Белене и Персина фест ще се проведат в първите дни на м. септември.

Две юбилейни годишнини ще отбележи община Долни Дъбник: през м. май – 120 години библиотечно дело в с. Горни Дъбник и 120 г. от създаването на НЧ „Просвета 1903“ в селото. Домакин на шестото издание на фолклорен фестивал „Вит тече и разказва“, който ще се проведе през м. август, е НЧ „Развитие 1907“ в с. Крушовица.

С разнообразна културна програма ще изненада своите жители и гости и Община Пордим. Активности са предвидени не само в гр. Пордим, но и повечето населени места в общината.

XX  Бианале на детската рисунка „Цветни мечти“ ще се проведе от 24 до 26 юни в гр.Тръстеник, Община Долна Митрополия.

През месец април читалището в село Обнова ще отбележи 120 години от създаването си. 90 години от рождението на български писател Дончо Цончев, роден в гр. Левски ще отбележат в читалището в гр. Левски на 27 юли.

Читалище „Хр. Ботев 1928 – Санадиново“ в Никопол става на 95 години през м. септември. По повод 80-та годишнина от рождението на известния скулптор с международни участия професор Кирил Мескин през месец май на площада пред читалището и дом-ателие на твореца в село Асеново, Община.Никопол ще организира изложба.

Няколко са предвидените в годишния календар на общините от Област Плевен културни събития с международно участие и прояви от национално значение в Община Никопол.

През тази година, на 23 ноември Кнежа ще чества 80 години град. Предстои изготвяне и утвърждаване на културния календар за областния град Плевен.

Тези и още много културни мероприятия са предвидени в Общините от Област Плевен Пълната програма може да разгледате на:

https://www.pleven-oblast.bg/section-377-content.html

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: