Полезни съвети за изкупуване на желязо за скрап

19.01.2023 18:27

Предаването на остарялото желязо за скрап е най-добрият начин да се отървете от него и даже да получите пари за това. Непотребното желязо се изхвърля от всяко едно домакинство, офис или фирма. Това са излезли от употреба електроуреди, части от тях, автомобили и още куп подобни вещи.

Обикновено отърваването от старата готварска печка, пералня или микровълнова фурна създава временен дискомфорт, тъй като те не могат да бъдат оставени на боклука с останалата смет.

Подобни ненужни метали се предават на оторизирани фирми или лично се транспортират до специализираните площадки за съхранение и преработка на скрап. Целта е да се спазват законодателните изисквания за отпадъците, за да не се замърсява околната среда.

Освен това, предавайки старото и непотребно желязо можете да се сдобиете с допълнителни средства, тъй като в момента компаниите предлагат доста изгодна цена на желязо, което е предадено за скрап.

Отпадъците, които съдържат метал в своя състав, се определят като  скрап. За тях, както и за останалите боклуци, има регламентирани правила за тяхното транспортиране, съхранение и последваща преработка.

От своя страна металите се разделят на два основни вида. Първите са цветните метали, а вторите – черните. Последните съдържат желязо и негови сплави. Най-често това са изделията от стомана или от чугун. Те се отличават с ковкост, устойчивост, електропроводимост, което ги превръща в широко приложими за изработване на различни предмети за бита и промишлеността.

Как се рециклира старото желязо?

Понеже отпадъците от метал крият риск от замърсяване и вредно въздействие върху екосистемите на планетата, едно от сериозните предизвикателства е тяхното рециклиране. То е необходимо не само заради съхранението на природата, но и поради пестенето на ограничените ресурси.

Старото желязо се съхранява на лицензирани площадки, след което се преработва за влагане в ново производство. Благодарение на съвременните технологии голяма част от наличната скрап се претопява.

За целта се използват специално пригодени пещи или леярни, където температурата на топене достига 1500 и повече градуса по Целзий. По този начин металите могат да се направят на заготовки за промишлеността, което носи огромни ползи за световното стопанство.

Кои са лицензираните фирми за рециклиране на желязо?

Компаниите за скрап имат специални разрешителни да транспортират, съхраняват, сортират и преработват получените  отпадъците.

Лидер в сектора у нас е българската компания Норд Холдинг. Тя е лицензирана за дейности с черни и цветни метали. Компанията е на пазара от 1995 година насам.

Изгодни ли са цените за предаване на скрап?

На площадките за депониране на скрап се приемат ненужни стари метални отпадъци. Срещу тях се изплаща сума, която е обявена от компаниите като изкупна цена.

Фирмата Норд Холдинг предлага изключително изгодни оферти на клиентите. Цената на тон желязо, което е над 4 мм, е 405 лева.

Когато то е с дебелина повече от 10 мм, желязото се изплаща на 415 лева на тон. Смесеното желязо струва 240 лева за тон. Старите акумулаторите се изкупуват срещу 1.54 лева за килограм.

Тук може да предадете също така малки и големи домакински уреди, електронно оборудване, стара охладителна техника и други подобни вещи. Те се изкупуват за 0.03 лева на килограм.

Полезни съвети за изкупуване на желязо за скрап

Толкова много боклуци се генерират ежедневно, че ако не се търси адекватни решения за тяхното преработване, планетата буквално ще бъде зарината от отпадъци. Необходимо е отговорно поведение от всеки един човек. Това е с ефект върху климатичните промени, чистотата на въздуха, водата и почвите и върху икономиката за световното стопанство.

Ето защо рециклирането като процес започва още от правилното разделяне на боклука вкъщи или в офиса и неговото изхвърляне на правилните места. Непотребното желязо може да се предаде на специализирана фирма или да се занесе до депата за скрап, каквито има във всеки голям град или населено място.

Снимки: Pixabay

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: