Започна поредица от инициативи, посветени на 90 години от рождението на Светлин Русев – снимки

19.01.2023 9:35

Изложба, посветена на 90 години от рождението на акад. Светлин Русев, бе открита в Арт Център Плевен. Събитието е първото от поредица инициативи, посветени на художника, дарил на Плевен значимо творческо наследство от над 400 картини. Откриването уважиха кметът на Община Плевен Георг Спартански, заместник кметът Стефан Милев, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ Стефка Григорова, художници, почитатели на творчеството на големия български художник.

Изложбата показва 68 творби на Светлин Русев – портрети, пейзажи, фигурални композиции, рисувани в последните 10 години от живота му. Картините са от колекцията на Васил Илиев.

Въпреки превратностите на времето големият български творец не се е усъмнил в собствените си критерии и безпогрешно е разпознавал талантите в изобразителното изкуство, коментира в словото си за художника изкуствоведката Пламена Рачева. Интересни факти от допира с изкуството на майстора разказа и колекционерът Васил Илиев, внимателно подбирал и събирал творби на художника.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: