Днес с тържествена церемония бе открит Изнесеният комплекс за авиационно образование – снимки

18.01.2023 15:20

Днес с тържествена церемония бе открит Изнесеният комплекс за авиационно образование – един от най-мащабните проекти, реализирани от ВВВУ „Георги Бенковски“ през краткия период от възстановяването му. Лентата прерязаха Президентът и главнокомандващ Въоръжените сили на Република България Румен Радев, кметът на Плевен Георг Спартански, областният управител Иван Петков и Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски. На събитието присъстваха и заместник-министърът на отбрана Теодора Генчовска и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.

В почетния строй за посрещане на Президента бяха строени блокове от курсанти и преподаватели от ВВВУ, блокове военнослужещи от Единния център за начална подготовка и в.ф. 38220 , както и  студенти от Медицински университет, учащи от партньорските училища- ИНУ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, Спортно училище „Г. Бенковски“ , гвардейски отряди от ОУ „д-р Петър Берон“ и от град Русе.

Историята на Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия припомни във встъпителните си думи неговият началник бриг. ген. Юлиян Радойски. Той разказа и за изграждането на Комплекса за авиационно образование, като благодари на Община Плевен и Общинския съвет – Плевен, за безвъзмездно предоставената сграда на бившето училище „Марин Дринов”.

В приветствието си кметът Георг Спартански подчерта важността на единомислието и сътрудничеството между местна, държавна власт и Президентството, благодарение на които е създаден Комплексът. Той изрази убеденост, че с разум, политическа воля и обединени усилия на институциите страната ни ще има добро бъдеще.

Днешното събитие по своята значимост е сравнимо с възстановяването на Военно-въздушното училище и е важен акт за системата на висшето военно образование, за региона на Плевен и цялата българска авиационна общност. То е и важна стъпка в развитието на българската авиация, а тя се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея, каза в обръщението си Президентът.

Президентът Румен Радев връчи Свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж  на курсантите  от 011 кл. отд., специализация „Летец-пилот“, защитени достойно след теоретичен курс пред Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Проведе се и среща на Президента с курсанти, студенти, ученици и преподаватели.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: