Движението е здраве или 45 причини, поради които си струва да спортуваме

18.01.2023 12:35

Гледате новини, информирате се за ползите от спорта и си обещавате, че в крайна сметка ще започнете да се движите, но ви липсва мотивация? Ползите от физическата активност са безброй. Редовната активност засяга не само опорно-двигателния апарат, но и цялото тяло. Вижте защо си струва да спортувате.

Спортът е здраве, всички го знаем. Обещаваме си, че ще започнем да се движим повече, че ще тичаме или ще практикуваме йога. От утре, от понеделник, от нова година. Понякога дори успяваме да започнем, но след няколко тренировки обикновено губим мотивация. Малцина успяват постоянно да водят активен начин на живот и редовно да спортуват.

Спортът има страхотен и полезен ефект върху нашето здраве и благополучие. Ето няколко причини да бъдете активни всеки ден.

Физическата активност подобрява настроението

Дори когато само гледате спортни новини, настроението ви се повишава! Физическите упражнения увеличават производството на хормони на щастието – ендорфини. Те възникват в хипофизната жлеза. Те са отговорни за радостта и широката усмивка, която се вижда на лицата на спортистите дори след изтощителни състезания или тренировки.

Повишава способностите за учене

Една от причините, поради които си струва да спортувате, е ефектът му върху нервната система. Мозъкът е не само по-добре кръвоснабден и подхранен. Физическата активност повишава експресията на протеина BDNF, който регулира действието на невротрансмитерите и засилва приемането на сигнали между нервните клетки.

Спортуването повишава самочувствието

Влиянието на практикуването на спорт върху самочувствието е свързано не само с подобряване на външния вид на фигурата. Благодарение на него се повишава вярата в собствените възможности, подобрява се настроението и благосъстоянието, така че гледаме на себе си с по-добро око.

Повишава ефективността на мозъка

Спортът увеличава експресията на протеини, отговорни за функционирането на нервната система – главно нервната тъкан в мозъка. Той също така насърчава размножаването на нервните клетки, което засяга когнитивните функции.

Движението подобрява кондицията, силата и гъвкавостта на тялото

Редовната физическа активност прави мускулите по-силни. Освен това подобрява ефективността на вътрешните органи. Така тялото може да функционира на повишена скорост за по-дълго време.

Спортът влияе на психичното здраве

Това се дължи на производството на ендорфини, но и на намаляването на стреса, тревожността и нервното напрежение.

Намалява стреса

Кортизолът е отговорен за стреса. Редовната, умерена физическа активност намалява секрецията му. Така се намалява нервното напрежение. Също така ставаме по-устойчиви на стресови ситуации в бъдеще.

Укрепва имунната система

Ниските нива на кортизол не само противодействат на стреса, но и имат положителен ефект върху имунитета. Укрепва се и имунната система благодарение на по-добрата работа на сърцето, за което допринася редовният спорт.

Кара ни да се чувстваме по-щастливи

Тази полза от спортуването се влияе от гореспоменатото производство на ендорфин и намаляване на стреса. Освен това усещането за щастие се насърчава от постигането на поставените цели и непрекъснатото развитие, които са неизбежни при физическа активност.

Има ефект против стареене

Редовните физически усилия подмладяват до 30 години. Това е свързано с подобряване на ефективността на организма и намаляване на стреса.

Спортът подобрява тена и тонуса на кожата

Дори леко увеличаване на мускулната тъкан прави кожата по-стегната и еластична.

Помага за предотвратяване на инсулт

Активното прекарване на свободното време намалява стреса, нивата на холестерола и телесните мазнини и подобрява кръвообращението.

Спим по-добре благодарение на физическата активност

Тялото се регенерира по време на сън. Следователно след тренировка няма проблеми със заспиването и преждевременното събуждане.

Подобрява функционирането на ставите

Това е така, защото спортът увеличава секрецията на синовиалната течност.

Увеличава мускулната сила

Мускулната тъкан расте, по-добре се кръвоснабдява и по този начин е по-устойчива на натоварвания.

Облекчава безпокойството

Благодарение на физическата активност се наблюдава намаляване на стреса и подобряване на благосъстоянието, което намалява всички негативни емоции.

Спортът изостря паметта

Това е свързано с цялостното подобряване на функционирането на нервната система.

 

Помага за контролиране на зависимостите

Упражнението отвлича ума ви от лекарствата. Те също така причиняват, че тялото не изпитва нужда да посегне към тях.

Дава увереност

Подобряването на външния вид, здравето и благосъстоянието ни кара да се чувстваме добре в собственото си тяло.

Увеличава продуктивността

Въпреки обучението обикновено имате повече желание да продължите. Можете също така да организирате времето си по-добре.

Физическата активност влияе върху творческото мислене

Това се дължи на образуването на нови невронни връзки в мозъка.

Подобрява хранителните навици

За да спортувате, трябва да се храните добре. С времето подсъзнателно започвате да посягате към здравословни продукти.

Това е един от факторите на дълголетието

Упражненията намаляват риска от много заболявания, които водят до преждевременна смърт.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: