„Троянска луканка“ е регистрирана като храна с традиционно специфичен характер

18.01.2023 15:55

Европейската комисия (ЕК) одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в  регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), който е част от Схемите за качество. Това е шестата храна, регистрирана от България. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България. „Троянска луканка“ е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в гр. Троян. Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 г. е внесъл в България машините за мелене на месо.

По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.

Инициативата за регистрация на „Луканка Троянска“ / „Троянска луканка“ като ХТСХ е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през месец януари 2020 г.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени, информират от земеделското министерство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: