Разкриха наркооранжерия в Плевенско. Иззети са над 166 канабисови растения, оръжие и боеприпаси

16.01.2023 12:37

От частен имот са иззети над 166 канабисови растения, оръжие и боеприпаси. 63-годишен е задържан и приведен в следствения арест

Специализираната полицейска операция срещу престъпленията, свързани с наркотици, е поведена на 13 януари от служители на районното управление в Кнежа. В хода ѝ, при условията на чл. 83 от ЗМВР, и извършена проверка в имота на 63-годишен в града. На пода на стопанската постройка – сеновал, полицаите установили дървена плоскост – капак, с размери 50 см Х 60 см, водещ до специално пригодено помещение, вкопано в земята на дълбочина – 2,20 метра. Мястото било пригодено за оранжерия за отглеждане на растения от рода на конопа, оборудвано с осветителни лед тела, вентилатори, превключватели, ел. захранване с разклонители, въздуховоди за принудително отвеждане и вкарване на въздух в помещението, таймери  на 24 часов режим.   Влизането се осъществявало посредством асансьорно съоръжение.  От  помещението са иззети  111 еднотипни пластмасови саксии, засадени със 111 растения от рода на конопа с височина от 2 см до 6 см.  и  други 55 еднотипни пластмасови саксии, засадени с 55 растения от рода на конопа с височина от 90 см до 120 см. При извършения полеви наркотест „ продукцията“ е реагирала на марихуана. Зад алуминиева врата е намерена и иззета едноцевна пневматична пушка, марка „Safari“, преработена за стрелба с боеприпаси за огнестрелно оръжие – калибър – 5,6 мм., а на рафт в горната част на помещението са открити и иззети 150 боеприпаса за огнестрелно оръжие – калибър – 5,6 мм и самоделно изработен метален цилиндър – „заглушител“. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. В последствие му е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и е приведен в ОЗ „СА“ – Плевен. Образувани са досъдебни производства за престъпления по чл. 354 „в“, ал.1 и по чл. 339, ал. 1 от НК. Действията по разследването продължават под ръководството на районен прокурор.

При същата операция, реализирана на 13 януари, на друг адрес в град Кнежа е задържана 49-годишна. В рамките на извършеното претърсване на обитавания от нея имот, в стопанска постройка с размери – 7 метра Х 4 метра, оборудвана за отглеждане на кучета, е открит на пода дървен капак, с размери 80 см Х 80 см. Той отвеждал до специално пригодено помещение, вкопано в земята на дълбочина – 2,20 м., с монтирана в него инсталация за отглеждане на растения от рода на конопа – марихуана. Установени са осветителни лед тела, вентилатори, превключватели, ел. захранване с разклонители. При извършеното претърсване в помещението са намерени и иззети 50 пластмасови саксии, със засадени в тях 50 растения от рода на конопа, с височина от 90 см. На полеви наркотест те реагирали на марихуана. На пода на помещението е открита суха растителна маса – съцветия от растения от рода на конопа,  които при направения полеви наркотест реагирали също на марихуана. Уведомен е дежурен прокурор от РП – Плевен. 49-годишната е задържана за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувано досъдебно производство с оглед престъпления по чл. 354 „в“, ал.1 от НК и чл.354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК. Работата продължава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: