Шуменският театър гостува утре в Плевен с представлението „Мухите”

16.01.2023 15:26

Утре, 17 януари, от 19.ч в ДКТ „Иван Радоев“ ще присъствате на едно уникално представление, модернистично, с дълбоко послание, поместено в новото време, но с мистиката на древността – „МУХИТЕ”, по философското произведение на Жан-Пол Сартр, напомнят организаторите.

В тези модерни времена станахме свидетели на големия интерес и касов бум на мистични филми и произведения от рода на Хари Потър, където времето и пространството се размива, и има място за вълшебства и поуки, където доброто винаги успява да победи. То сякаш е заредено в идните поколения и колкото, и да отричаме, душевно е заложено у крехката, бунтарска, млада душа!

Такова е и представлението „Мухите”, където играят предимно млади таланти, водени от един  артистичен исполин, великолепния гост – артист Стоян Радев. Този спектакъл за първи път гостува в Плевен, но сме сигурни, че повече и повече хора ще искат да го видят, и да се преклонят пред младите таланти, изпълнени с буря от ентусиазъм, който ще ви зарази. Ще се почувствате някак особено богати на тайнствена емоция, сякаш някъде дошла от времето, дошла направо от дълбочината на душата на великия философ Сартр! Ще се докоснете до Сартъровата свобода, която всъщност се оказва несвобода… Това е един своеобразен бунт на младата човешка същност, изтъкана от мечти и любов! Това е много повече от пиеса – Сартр призова към съпротива до царство на истината.

Използвайки древният гръцки мит за Електра като основа, Сартр успява умело да насочи вниманието ни към важни за добруването на личността и обществото теми. Той твърди, че „човек е осъден да бъде свободен”. Никой няма власт над нас, докато ние не изберем да му дадем тази власт. Свободата е дар, но и бреме, тя е отговорност.

„Мухите” има за цел да предаде на хората, че силата на царете и боговете се основава само на свободата.

Билети на касата на театъра

#тагове:

НАЙ-НОВИ: