Плевен е домакин на годишната конференция на Ученическия институт по математика и информатика

14.01.2023 9:37

За втори път Плевен е домакин на годишната ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика. В продължение на 23 три години Институтът открива и подкрепя развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката. Форумът се провежда със съдействието и подкрепата на Община Плевен и Общински съвет – Плевен, като успех на участниците пожелаха кметът Георг Спартански и председателят на местния парламент Мартин Митев. Официалното откриване се състоя в петък вечер в заседателната зала на сграда „Гена Димитрова“,

„Трудът, който сега полагате, ще ви се отплати многократно. Убеден съм, че много от вас ще продължат образованието си в престижни университети у нас и в чужбина. Но където и да сте – вие ще бъдете в конкурентна среда и ще успявате, защото успявате още сега. Сигурен съм, че умове като вашите ще намерят оценка и признание навсякъде“, обърна се към участниците кметът Георг Спартански.

„За мен е изключителна чест отново да съм част от това събитие, събрало на едно място толкова умни и знаещи млади хора, ценящи знанието. Радвам се, че Плевен е избран за домакин за втори път на годишния форум на Института по математика и информатика. Първото ни домакинство се случи през м. януари 2020 г. – за юбилейното, 20-то издание на форума. Тогава отново бяхме тук благодарение и на изключителната инициативност на г-жа Диана Данова – прекрасен преподавател по математика и председател на Съюза на математиците в Плевен“, каза на откриването Мартин Митев. И допълни: „Както често казвам – знанието е капитал, който никой не може да ни отнеме. Затова вашето старание и усърдие са най-добрата инвестиция в изграждането ви като знаещи и можещи млади хора. Пожелавам на всички участници с лекота да придобивате нови знания и с труд и упоритост да разгърнете своите таланти!“

Успех на конференцията пожела и началникът на Регионалното управление на образованието Албена Тотева. На откриването присъстваха още Мария Атанасова – началник отдел „Образование и младежки дейности“ в Община Плевен, Ирена Борисова – директор на Математическа гимназия „Гео Милев“, проф. дмн Петър Бойваленков – директор на Института по математика и информатика, проф. Емил Колев – ръководител на Ученическия институт, гл. ас. Емил Келеведжиев – зам.-ръководител на Ученическия институт по математика и информатика, участници и приятели на математиката и информатиката. Музикални поздрави поднесоха деца от Спортен клуб „Бешков 2018“ и хоровата формация към МГ – Плевен.

23-ата Ученическа конференция (УК’23) се провежда в дните от 13 до 15 януари. В конференцията участват 40 ученици – възпитаници на математически и професионални гимназии, на средни училища от цялата страна, както и техните научни ръководители. Учениците ще представят 25 авторски проекта в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Представянето на авторските проекти е в съботния ден в конферентните зали на хотел „Ростов“. Разработките се оценяват от две журита с членове учени от БАН, Софийския и Пловдивския университет и преподаватели.

Официалното закриване на форума и награждаването на участниците е на 14 януари (събота) от 18,00 ч. в Конферентната зала на хотел „Ростов“.

Това информират от ОбС – Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: