Спектакълът „Гардеробът“ е първата премиера на ДКТ „Иван Радоев“ за 2023-та

12.01.2023 11:02

Спектакълът „Гардеробът“ по „Максималистът“ от Станислав Стратиев е първата премиера за 2023 год. на ДКТ „Иван Радоев“. Събитието е на 21 януари. Представлението е сценична версия и режисура на Пресиян Кузов, сценографията и костюмите са на Киряна Аврониева, а музиката на Дамян Михайлов. Участват: Александър Кънев, Генади Николов, Иван-Александър Дойчев, Йоана Кирчева, Мариан Дулчев, Мариян Стефанов.

Пресиян Кузов (1994) е роден в гр. Русе. Средното си образование завършва в Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“. Висше образование – „Актьорство за драматичен театър“ в Театрален колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Надежда Сейкова. Второ висше образование – „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Маргарита Младенова. Пише драматургични произведения. Дебютната му пиеса „Ръкавица“ е селектирана на няколко фестивала за драматургия.

„Гардеробът“ в ДКТ „Иван Радоев“ гр. Плевен е дипломното му представление.

Темата за конформизма в съвременното общество е основополагаща за настоящото представление. Човекът бързо и безкритично се втурва към „новото нормално“. Всички нови идеологии, правила, норми и идентичности биват припознавани прекалено лесно. Какво се случва обаче, когато им се противопоставиш? Кой е прав и кой е крив са въпроси, на които търсим отговор. Една от страните изисква за себе си правила, с които потиска другата със същата сила, с която тя досега е била уж потискана. Това противоборство в обществото, разделянето му в две крайности и категоричността в неприемането на отсрещната позиция са причината пиесата на Стратиев „Максималистът“ да бъде прочетена като обозрима днес. Пред себе си имаме едно семейство (мини общество), в което интегрирането на „различния“ довежда до сериозна колизия. Въпросът обаче е кой е „различният“.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: