Екип на ,Сърце и Мозък’ извърши едновременно две оперативни интервенции на пациент с ендокардит и септичен инфаркт

11.01.2023 11:26

Мултидисциплинарен екип от кардиохирурзи и коремни хирурзи на болница ,Сърце и Мозък’, Плевен извърши сложна операция за едновременно отстраняване на далака и аортно клапно протезитане по спешност при пациент с бактериална инфекция на аортна клапа и абсцес в далака.

„Пациентът постъпи при нас след като първоначално е лекуван в друго лечебно заведение по повод неспецифични оплаквания, но без резултат. След приема му в ,Сърце и Мозък’ веднага са назначени високоспециализирани изследвания и е поставена диагноза бактериален ендокардит със септичен инфаркт на далака. Поради спешността на ситуацията и изключителната сложност, след обсъждане с колегите взехме решение двата екипа да работят едновременно – кардиохирурзите трябваше да протезират аортната клапа, а коремните хирурзи – да отстранят слезката“, обясни д-р Цветомир Иванов от Клиниката по онкологична и обща хирургия.

Интервенциите преминават гладко и пациентът се възстановява без усложнения.

Оперативните процедури, извършвани от два или повече екипа, са вече рутинна практика в болници ,Сърце и Мозък’. Мулдисциплинарният подход намалява травматичността у пациента и кръвозагубата по време на операцията е по-малка. Пациентите се възстановяват по-бързо и болничният престой се скъсява, а това е от основно значение за постигане на високи резултати в съвременната медицина.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: