Ивановски „КЪПАНКИ” в село Стежерово – снимки

11.01.2023 16:21

Читалищното настоятелство на НЧ „Съгласие 1895” село Стежерово бе щастливо да отбележи, че през изминалата 2022 година в селото имаше 5 златни сватби. Традицията повелява – младоженците от миналата година да бъдат окъпани на Ивановден на Бульовата чешма.

Бульовата чешма след дълъг ремонт, ръководен от кмета на Стежерово – Диан Борисов Димитров, беше реставрирана. От Бульовата чешма в центъра на село Стежерово потече бистра студена вода.

На 7 януари 2023 година (Ивановден) петте семейства със златни сватби през 2022 година се събраха пред Бульовата чешма. Отец Лонгин от православната църква „Св. Димитър” в Стежерово пристигна точно навреме. Той отслужи водосвет за златните младоженци. Отец Логин ги благослови, благослови и чешмата. Водата тече и всичко се променя. Да са здрави и да им върви по вода.

Златните младоженци – Лунка и Спас Спасови, Бушка и Владимир Кръстеви, Лазаринка и Андрей Червенкови, Маргарита и Кольо Цвяткови, Венета и Веско Куневи – бяха поздравени от много жители на селото. В пенсионерския клуб „Здравец” село Стежерово на златните младоженци беше направено тържество – музика Петър Йозов Михайлов, хуморът от Лазаринка Червенкова, викторина от Дамянка Иванова. Ивановските къпанки са стар стежеровски обичай. Пожелахме си здраве за златните младоженци да се появят млади семейства, на които да правим „Къпанки” на Ивановден.

Това информира Милена Гераскова, секретар НЧ „Съгласие 1895“, село Стежерово, общ. Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: