Подкрепа в домашна среда ще получат 133 лица с увреждания и възрастни хора от община Левски

10.01.2023 14:34

От 23.12.2022 г. община Левски e сключила административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, процедура чрез директно предоставяне BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“.

Продължителността на проекта е 13 месеца, стартира на 01.01.2023 г. и приключва на 01.02.2024 г. Териториално чрез услугата са обхванати и 12 – те населени места в общината.

Проектът е на стойност  717 384.71 лв., съфинансирано от Европейския съюз.

Главната цел на проекта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа, за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания, на територията на община Левски.

Проектът се управлява от екип в състав – Ръководител на проекта, Координатор и Счетоводител.

В рамките на проекта се изпълнява дейността „Грижа в дома“ –  предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за  възрастни хора в невъзможност за самообслужване и  лица с увреждания. Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги /със средства на потребителите/. Предоставяне на лицата от целевата група информация относно превенция и профилактика  на здравето и социално значимите заболявания, включително  консултация с медицинска сестра и др. специалисти при необходимост.

Заявления за предоставяне и ползване и  на услугата ще се приемат в общината. След направена оценка на индивидуалните потребности на потребителя се извършва класиране. Включването става по реда на класирането.

В резултат на реализацията на проекта подкрепа в домашна среда ще получат 133 лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижи, жители на общината.

Един домашен помощник ще се грижи за четирима потребителя.

Екипът, който е ангажиран за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно социални услуги се състои от: координатор/диспечер и социален работник на 8 часа, 33 домашни помощници на 8 часа, трима шофьори, три медицински сестри и двама психолози.

На екипът за предоставяне на услугата ще бъде проведено  въвеждащо обучение, съгласно Методиката за предоставяне на услугата „Грижа в дома“. Всеки месец ще се получава както индивидуална така и групова супервизия.

Транспортът на персонала предоставящ услугите от/до домовете на лицата ще се осъществява с предоставени три превозни средства от общината, който ще се ползват по предварително изготвен график за мобилността на услугата.

На персонала, пряко ангажиран с предоставяне на услугите по домовете на потребителите, ще се осигурят лични защитни предпазни средства, работно облекло и трудова медицина.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: