Вчера пожарникар от РСПБЗН – Левски предотврати голяма трагедия във влака Варна – София

05.01.2023 11:36

На 4 януари е възникнало запалване в машинно отделение на ел. локомотив „Шкода“ на пътнически влак. Влаковата композиция се е движила от гара Пордим към гара село Гривица, област Плевен.

Началникът на РСПБЗН – Левски главен инспектор Александър Ветов е бил пътник в първи вагон. Щом видял дима и излизащи искри в предната част на локомотива, той незабавно се включил в ситуацията. На първата линия за овладяване на огъня се озовал и служител на БДЖ. Двамата оказали пълно съдействие на машинистите за локализиране на пожара и евакуацията на  пътниците от влаковата композиция. Александър Ветов осъществил връзка с РСПБЗН – Плевен и обяснил как най-бързо да стигнат екипите до местопроизшествието. За броени минути разпоредил затварянето на вратите на локомотивното отделение, за да се задейства гасителната инсталация, наредил незабавна връзка с диспечерите за прекъсване на ел.захранването по ж.п линията, на която се намира влаковата композиция.  Организирал машинистите за направата на просека в близката гора, за осигуряване на лесен и бърз достъп на пожарната техника до мястото. Под неговото ръководство  били извадени всички налични пожарогасители от вагоните, и с тях започнал локализиране и погасяване на пожара, който се разпространявал от падащи горящи части от изолацията на ел кабелите. Действията на главен инспектор Александър Ветов са били изключително самоотвержени, правилни и навременни, с което той е изпълнил своя професионален дълг по възможно най-добрия начин. Александър Ветов не само предотвратил голяма трагедия и значителни материални щети, но и започнал да успокоява пътниците. Обяснявал на хората, че ситуацията е овладяна и майки с малки деца и възрастни хора, могат да се приютят в последните вагони, които са безопасни.
Александър Ветов е постъпил в редиците на РДПБЗН – Плевен през 2017 година. Своя професионален път е започнал през 2014 година в Регионалната дирекция в град Търговище. Преминал е през длъжностите инспектор в група „Защита на населението“, инспектор в „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ в РСПБЗН – Велико Търново.  В момента е  началник на РСПБЗН – Левски.

Това информират от МВР Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: