На Богоявление смелчаци от община Левски отново ще вадят кръста от река Осъм

04.01.2023 15:09

В община Левски за поредна година ще бъде почетена традицията на големия християнски празник, Йордановден – Богоявление. Според православния календар, празникът Йордановден – Богоявление на 6 януари ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.

На 6 януари/ петък/ от 10.30 ч. в храм „ Свети Атанасий” в село Козар Белене отец Йоан ще отслужи  Богоявленски водосвет. След Богоявленския водосвет, в 11.00ч. отецът, придружен от тържествено шествие, ще отиде до река Осъм за извършване на ритуала по хвърляне и спасяване на светия кръст .

Музикантите от „Танасовата музика” и тази година ще се погрижат за добро настроение на празника.

През изминалата 2022 г. Евгени  Григоров от с. Козар Белене спаси кръста на Богоявление – Йордановден във водите на река Осъм до с. Козар Белене. На кого ще се усмихне късмета тази година, ще разберем на 6 януари . Смята се, че който първи спаси светия кръст,  ще бъде здрав и ще има щастлива година. Смята се още, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят.

Поверието гласи, че през нощта срещу Йордановден небето се отваря, но чудото може да бъде видяно само от праведните. Пожеланото с молитва, когато небесата се отворят, се сбъдва. С кръщаването на водата светът се пречиства и става безопасен за хората, твърдят етнографи.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Вярва се, че този който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: