Трима евродепутати с покана да посетят Плевен през новата 2023 година

03.01.2023 9:20

Трима евродепутати с покана да посетят Плевен през новата 2023 година. Поводът е представяне на книга за най-големия град в Северозападна България.

Трима евродепутати са получили официална покана и възможност да станат патрон на предстоящо регионално събитие през новата 2023 година, представящо инвестиционната история на Плевен – най-големия град в най-слабо развития регион в ЕС. Историята е събрана в единствената по рода си книга, представяща развитието на седмия град от началото на века.

Книгата, която е в процес на подготовка, е озаглавена „Плевен в XXI век“ и предстои да излезе от печат през тази година. Неин автор е Силвия Златкова –дългогодишен кореспондент на Градът Медиа Груп за Северна България. Изданието е част от развитието на журналистически проект „реВизията на Севера“, за който през 2019 г. тя е удостоена с годишната награда „Северно ехо“ на Съюза на българските журналисти – Дружество Плевен и Община Плевен.

Поканата към тримата евродепутати е отправена лично от автора на книгата и е в контекста на основната инвестиционна политика на Европейския съюз за сближаване, предоставяща  ползи за всички региони и градове  в ЕС и подкрепа икономическия растеж, създаване на работни места, конкурентоспособност на предприятията, устойчиво развитие, защита на околната среда и в частност – с поглед към най-бедния регион в Европа и областния град Плевен.

„Считам, че предложението ми кореспондира с така очакваните целенасочени мерки за таргетирано развитие на най-слабо развития регион в страната и целия ЕС – Северозападния и заемане на водеща роля от Община Плевен в този процес, както и с плана за интегрирано развитие на Община Плевен за периода 2021 – 2027 г., където рехабилитацията, развитието и изграждането на индустриални зони, привличането на инвеститори, насърчаването на икономическата активност и предприемачеството са изведени като приоритет“, се казва в официалното обръщение на журналиста към евродепутатите.

Ексклузивното издание за първи път събира на едно място най-значимите 100 обществени сгради, показващи трансформацията на Плевен, хронологично проследява развитието на града през годините и по сектори. Част от тези инвестиции са реализирани с европейски средства.

„Вярвам, че настоящата покана за партньорство в проект без аналог ще предизвика интереса Ви, а това със сигурност ще спомогне за осъществяването на една нестандартна и различна реклама на Плевен – седмия град  в България – най-големия град в най-слабо развития регион в ЕС“, се казва още в официалната покана на автора на книгата „Плевен в XXI век“ към евродепутатите Андрей Новаков, Радан Кънев и Цветелина Пенкова.

„Адмирирам това, че имате такава инициатива да промотирате Плевен като град с потенциал във временно, според мен, един от бедните региони в България, тъй като това е нещо, което можем да променим. Както важи за Плевен това, така важи и за Враца, Видин и Монтана“, каза Андрей Новаков – член на комисията по Регионално развитие в Европейски парламент.

„Северозападът като най-бедния регион в Европа в никакъв случай не получава необходимото внимание“, категоричен е Радан Кънев – заместник председател на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, Член на комисия по заетост и социални въпроси, който смята че, „перспективата зависи изцяло от това да има добро управление на местно и национално ниво и те да си сътрудничат“.

Що се отнася до политиката за енергийна ефективност, която е на дневен ред в момента, „тя не е различна в по-слабо или по-силно развития регион“, каза евродепутатът и допълни: „Тя просто е по-нужна в по-слабо развитите райони най-вече поради по-ниските доходи на гражданите. В България неравенството в доходите е много голямо, а цената на енергоносителите е една“.

„Енергийната криза, инфлацията на хранителните продукти удрят безкрайно по-тежко хората с по-ниски доходи и съответно много повече Северозапада“, смята евродепутатът Радан Кънев.

„Когато говорим за Северозапада и Плевен, като най-големия град от този регион, трябва да се мисли за стратегическо и приоритетно инвестиране, така че да можем да постигнем резултати по четири основни направления: развитие на икономическа дейност и нови работни места; образование и наличие на кадри; жилищна политика за младите семейства и здравеопазване. От всички тези компоненти ще зависи начинът, по който ще стартират средствата по Плана за възстановяване“, каза евродепутатът Цветелина Пенкова, член на Комисията по регионално развитие и на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика към Европейския парламент. Тя е категорична, че е необходима целенасочена държавна политика с поглед към Северозапада и активна местна такава.

„Плевен в XXI век“ залага на реална инвестиционна фактология и представя  града такъв, какъвто е от началото на века“, казва авторката Силвия Златкова, водена от идеята за промотиране на Плевен по един различен начин, като част от Северозапада, за развитието на който са ангажирани и българските депутати в Европейския парламент.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: