С иновативен метод за отстраняване на калцирани съдови стеснения спасиха живота на пациент в „Сърце и Мозък“

23.12.2022 11:58

82-годишен пациент от Плевен ще може да посрещне предстоящите празници със своето семейство благодарение на бързата и навременна екипна работа на специалистите от ,Сърце и Мозък’ и МЦ „Лекари за Нас“.

Мъжът потърсил помощ в медицинския център с оплаквания за лесна умора при обичайни физически усилия, гръдна болка с ирадиация към лявото рамо и задух. Оплакванията му стават повод той да бъде подложен на обстоен преглед от кардиолог. Д-р Даниела Макавеева предполага наличие на коронарна атеросклероза с вероятна значителна калциноза. Благодарение на бързата си професионална преценка, веднага насочва пациента към ,Сърце и Мозък‘, за да му бъде направена селективна коронарна ангиография.

При коронарографията, лекарите в болницата установяват 90% стеснение на централния коронарен съд вследствие на тежка калциноза. Началникът на отделението по инвазивна кардиология – д-р Павлин Павлов, и екипът му прилагат ротаблация, прочистват съда и поставят стент. Манипулацията продължава час и половина. Три дни след интервенцията пациентът е изписан и е със семейството си.

„За диагностицирането на исхемична болест на сърцето (остри и хронични форми) като златен стандарт се наложи провеждането на селективната коронарна ангиография. Не са редки случаите обаче, когато инвазивният кардиолог диагностицира наличието на стеснение на коронарен съд, но подлежащата атеросклеротична плака е с тежка калциноза и не може да бъде „смачкана, раздробена“. В такива случаи се прилага ротаблация – през стеснения участък се прекарва фин метален водач с ротаблатор – накрайник, покрит с фин диамантен прах. Чрез въртеливи движения на високи обороти (около 150 000 в минута) твърдите калциеви частици се премахват, поставя се стент, който прилепва плътно към вътрешността на артерията и осигурява адекватен коронарен кръвоток. Технологията прави възможно лечението на много от комплексните случаи в интервенционалната кардиология, които са ежедневие в нашата болница. В случая с 82-годишния ни пациент прилагането на ротаблацията като бърз и атравматичен метод, реши проблем, с който до скоро ние не можехме да се справим по друг начин“, обясни д-р Павлов.

„Впечатлени сме от професионализма, човешкото отношение и добрата организация в болницата. Пожелаваме на нашите кардиолози д-р Макавеева, д-р Павлов и екипите дълги години здраве, още много успехи и да запазят високото ниво на грижа и отношение на съпричастност и уважение към пациентите. Нека доброто продължи…“, гласи послание на близките към лекарите от ,Сърце и Мозък’, Плевен и МЦ „Лекари за нас“ в навечерието на коледните и новогодишни празници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: