Коледари от ИНУ „Христо Ботев“ гостуваха на Регионален исторически музей – снимки

22.12.2022 11:38

Четвъртокласници и третокласници от училището разучиха автентични коледарски благословии от Плевенско и красиви коледарски песни. Организираха внушителна коледарска група и с вълнение и радост се отправиха към РИМ. В етнографския отдел на музея ги очакваше целият екип музейни работници – пазители на българските традиции и обичаи. С много ентусиазъм и артистичност коледарите пяха и наричаха за здраве и берекет, благоденствие и добруване на стопаните.

За четвъртокласниците денят продължи в музея с изработване на сурвачки, с които децата на 1 януари ще сурвакат за здраве в домовете си. Така училище и музей възпитават заедно в подрастващите обич към българските традиции и обичаи и разпалват искрата на родолюбие още в най-ранна възраст.

Директорът на училището – Цветелин Горанов поздрави коледарите и им пожела да пазят българските обичаи. Коледарите трогнаха до сълзи възрастни плевенчани по пътя си, зарадваха малки и големи, бяха поканени да коледуват в плевенски институции.

В навечерието на Бъдни вечер и Коледа второкласници от клуб „Млади възрожденци“ към училището пресъздадоха обичаите, свързани с празника. Те представиха пред съучениците си подготовката и най-важните обреди, свързани с този ден. Разказваха, наричаха за здраве и благополучие и накараха всички да почувстват магията на празника.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: