Две награди за Татяна Йорданова от град Левски, репортер в „По света и у нас“

20.12.2022 9:47

Наградата за разследваща журналистика: „Даниела Сеизова – в името на живота“ Татяна Йорданова,  репортер в „По света и у нас“ на БНТ получава за експеримента, който е направила в един от най-оживените квартали на София – Студентски град.

Татяна Йорданова за целта на своя репортаж:

  • Отидох там целенасочено, за да проверя дали забраната за продажба на райски газ сред непълнолетни се спазва. В късните часове на денонощието около дискотеките се срещат и непълнолетни лица, и пълнолетни, които усложливо помагат на своите приятели, които нямат навършени 18 години, да купят райски газ – в неограничени количества. Репортажът, който заснех почти изцяло с телефона си, показа, че законотворчеството е безсмислено, когато е направено по начин, който не може да гарантира спазването му.

Наградата и е връчена от съпруга на Даниела Сеизова с думите, че журналистиката има нужда от повече хора, които да търсят отговорите зад привидното.

В категория ЖУРНАЛИСТ-НАДЕЖДА на годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“ Татяна Йорданова е отличена с III-то място. Това е  четвъртото  и отличие в тази категория. Тази година то е за материала и „А ако Георги Семерджиев беше швейцарец?“

Татяна Йорданова :Провокирана от тежката катастрофа в София, която отекна в цяла България и която сложи край на живота на две момичета, реших да потърся системния проблем. Този отвъд името „Георги Семерджиев“.

Потърсих отговора на въпроса кой създава, отглежда и поощрява рецидивистите на пътя.  И  не е ли Семерджиев продукт на държавата, в която живеем. Свързах се с хора от други страни, за да проверя какви биха били наказанията при тях при дори дребни нарушения на пътя.

Светът изглежда различен от различните точки на картата. Не заради климата, не заради богатствата, а заради хората. Толерантността изглежда също може да убива. Когато е към наглостта.

Журналистиката за хората е в името на живота! Честити отличия, Таня!

Светли празници с обич, вяра и надежда !

Община Левски, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: