За хуманната кауза да опазим живота и здравето на българските деца

17.12.2022 16:28

Близо 80 000 лв. ще получат 62 деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, през втората половина на тази година, за да посрещнат нуждата от лечение и рехабилитация. Средствата са набрани чрез дарения, постъпили в Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП. Тази година парична помощ получават всички деца, чиито родители са подали заявления за подкрепа в Българския Червен кръст.

За област Плевен 2 деца ще получат тази помощ – едното е с тежка степен на увреждане и ще получи 2000лв., а другото е с лека степен на увреждане и ще получи 500лв.

Националният дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при ПТП е създаден през 2005 г. по повод 1 юни – Международния ден на детето.

Водени от стремежа да подкрепят най- невинните жертви на „войната“ по пътищата и да облекчат техните страдания, Българският Червен кръст, ГД “Национална полиция”, в лицето на отдел „Пътна полиция” към МВР, Българската професионална футболна лига, Съюзът на българските автомобилисти и Българският футболен съюз инициират създаването на „Национален дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия“. Страните подписват споразумение за сътрудничество в областта на превенцията на пътнотранспортните произшествия, като си поставят за цел да провеждат периодични информационни, благотворителни и фондонабирателни кампании за осигуряване на финансова подкрепа за лечение и рехабилитация на деца, които вследствие на пътна злополука са получили различни по степен увреждания.

Към Фонда се присъединяват и други институции, загрижени за живота и здравето на българските деца. Днес в него членуват ГД “Национална полиция” – отдел „Пътна полиция“ към МВР, Министерство на здравеопазването, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Съюз на българските автомобилисти, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ ,Асоциацията на производителите на автомобили и техните представители в България, „Здравноосигурителен институт” АД, „Медицински център – Булмедика“ ООД, Българска асоциацията на пострадали при катастрофи, ЗК „Лев Инс“ АД, Фондация „Приказка за пътя“ и др.

Под мотото „Да опазим децата на пътя” партньорите във Фонда набират средства чрез съвместни благотворителни инициативи, които два пъти годишно – за Деня на детето и преди Коледа, по време на специално организирани тържества предоставят на семействата на пострадалите деца.

От създаването на Фонда през 2005 г. досега БЧК е предоставила финансова помощ на стойност 644 177 лв. като са подпомогнати семействата на 1 028 деца от цялата страна, пострадали от пътнотранспортни произшествия.. Фондът работи активно и за превенция на пътния травматизъм и за опазване на живота и здравето на българските деца. С обединените усилия на партньорите се организират уроци по пътна безопасност и първа помощ, викторини за правилата на пътното движение, състезания за майсторско управление на велосипед и др.

По-големи инициативи и кампании:

Благотворителен футболен мач с участието на футболните звезди от Световното първенство през 1994 г.;

Благотворителен концерт под надслов “На Моника с любов” за подпомагане лечението на деца, пострадали при пътни инциденти;

Благотворителен търг с произведения на изкуството под патронажа на министъра на финансите;

Кампания за индивидуално фондонабиране чрез телемаркетинг и директен мейлинг;

Продуктова кампания на БЧК и „Петрол“ АД;

Благотворителна кампания с картички, продавани в бензиностанциите „Лукойл“;

Отчисления от учебни такси и набиране на средства с благотворителни касички – Частно училище “Дорис Тенеди”, член на Партньорската мрежа на БЧК;

Дарения по ведомост от месечните възнаграждения на служители в Уникредит Булбанк, МВР и БЧК;

Съвместната кампания на Кока-Кола ХБК България и ОМВ България

Стъклената къща

Нашите усилия са само една малко част от това, което всички ние заедно можем да направим за здравето и живота на жертвите на «войната» по пътищата.

Инициатива “Облечи се цветно! Запази живота си на пътя!” – в партньорство с United Colors of Benetton с цел превенция.

Национална фондонабирателна кампания „Заедно можем повече“

Банкова сметка:

IBAN в BGN: BG64UNCR 7630 1077 1341 33

BIC: UNCRBGSF

Банка: УниКредит Булбанк

#тагове:

НАЙ-НОВИ: