Злато, „нула“ и световни рекорди за Карлос Насар

12.12.2022 8:01

Злато, „нула“ и световни рекорди белязаха представянето на Карлос Насар на шампионата на планетата по вдигане на тежести в Богота. 18-годишният българин спечели изтласкването в кат. 89 кг, след като бе записал три неуспешни опита в изхвърлянето, а като бонус подобри световните рекорди за мъже, младежи и юноши във второто движение.

Карлос започна неуверено състезанието, вероятно повлиян от големия шок, който го сполетя седмица преди световното първенство – внезапната смърт на личния му треньор Илиян Илиев, загубил живота си в мъглата и снеговалежа високо в планината на път за спортната база Белмекен. Насар два пъти не успя на старта в изхвърлянето със 173 кг, след това и със 174 кг, а тези тежести се равняваха на световен рекорд за юноши. С това българинът изпусна голям шанс за титла в общото класиране, тъй като големият фаворит и лидер по заявени тежести китаец Тао Тиан в последния момент не се появи на подиума и се отказа от състезанието.

Отпаднал от двубоя, Карлос хвърли всички сили в изтласкването, където още в първия си опит счупи световния рекорд за юноши с 212 кг. След това българинът за малко не вдигна 217 кг, но при третия си опит с 220 кг си осигури златото в това движение и прати в историята световните рекорди в изтласкването за мъже, младежи и юноши. Шампион с 385 кг двубой стана Кейдомар Валения от Венецуела.

Карлос Насар е роден в Париж на 12 май 2004 г., майка му е българка, а баща му – ливанец. Израства в Червен бряг, там на 9-годишна възраст прави и първи стъпки в щангите с треньора Илиян Илиев, който бе негов личен наставник до кончината си на път за високопланинската база Белмекен преди седмица.

Информация: https://sportal.bg

#тагове:

НАЙ-НОВИ: