Любопитни факти из „Историята на киноклуб „Плевенфилм“

09.12.2022 12:23

В Държавен архив – Плевен има регистриран фонд № 1065 на Киноклуб „Плевенфилм“. Състои се от 1 инвентарен опис с 51 архивни единици, с документи за периода 1960 – 1979 г.

Работни моменти на киноклуба, 1960 г.

В град Плевен се заражда идеята за изграждането на един от първите в страната киноклубове. Така на 25 октомври 1957 г. такъв клуб е основан, а официално е регистриран на 9 януари следващата година. Членовете, учредили на клуба са били около 18 човека, някои от които Маргарит Паяков, Иван Кръстев, Сергей Третяков, Недко Яблански, Досю Столаров и инж. Манговски. За председател е избран Иван Кръстев, а на по-късен етап е заменен от Петър Кръстев – директор на Окръжно предприятие „Кинефикация“. Маргарит Паяков работи по конструирането на 35-милиметрова камера в работилница, помещаваща се на гърба на някогашната фурна „Рекорд“. След преместването й зад кино „Москва“, дейността по заснемането на филми се разраства. Иван Кръстев изготвя първите записи с новополучения унгарски магнетофон „Еркел“, без наличието на камера. В същото време Паяков създава своя камера, която обаче не заработва, а липсва и кинолента.

През 1959 г. към клуба се присъединяват и хора с различни професии, но с ясната идея да се започне работа по заснемането на филм. Първият сценарист е Иван Маринов – книжар в книжарница „Млада Гвардия“, а по-късно се появяват сценаристите Иван Илиев, Борис Андреков, Захарина Лалова, Милка Ралчева и Спаска Гацева, но филми все още не за заснети.

През 1960 г. се закупува първата нова кинокамера „Адмира“ – 16 мм. с един обектив. За намирането на първите две ленти спомага Маргарит Паяков, с които са заснети площад „Свобода“ и парк „Кайлъка“, а в последствие манифестации и репортаж за техникума по механотехника „Цанко Станчев“ в Плевен.

Идва моментът за първата поръчка за изготвянето на филм със заглавие „Тези, за които не се говори“. Сюжетът е – заснемане на цялостната работа, която се извършва от касиера, билетните контрольори, киномеханиците и всички останали служители.

На шестия Републикански фестивал за любителски туристически филми във Велико Търново, 1976 г.

През есента на 1960 г., в клуба се заявява и втора поръчка от Окръжния съвет на профсъюзите. Заглавието е „Пред великия празник“ със сюжет, отразяващ съревнованието на всички заводи в града преди отбелязването на „Девети септември“. За главен режисьор е избран Хари Стойчев, сценарист е Димитър Василев, оператори са Димитър Бебенов и Славчо Обретенов. На 9 септември 1960 г., филмът се представя пред публика на площада пред „Чифте кафене“ и в градската градина. С този филм, киноклубът добива известност в града.

Присъединяват се и нови членове към клуба – Станко Петров драматург в театъра и актьорите – Станка Пенчева, Веска Митева и Пантелей Бояджиев, както и първи помощници стават децата от театралния кръжок на Иван Терзиев при Пионерския дом.

През 1961 г. клубът приема името „Плевенфилм“.

На 25 май 1961 г., Юрий Гагарин гостува в град Плевен. Посещението на космонавта е заснето от Димитър Бебенов, а филма е излъчен по Българската национална телевизия.

Най-сериозната поръчка за изготвянето на филм, клубът получава от Окръжно управление на МВР, отдел „Контрол на автомобилния транспорт“, свързан със спазването на правилата за движение по пътищата на окръга. Лентата е с продължителност 30 минути и носи заглавието „Пътища и параграфи“. Представянето й пред публика е през есента на 1961 г. на фестивал за любителски филми в Коларовград (дн. гр. Шумен).

През 1962 г. клубът на плевенските кинолюбители е заведен на отчет към Окръжен народен съвет – Плевен, отдел „Просвета и култура“. Започва планирането на ежегодни средства за клуба от бюджета на отдела. Темите, които са засегнати в изготвените филми са свързани с богатството на живота, социалистическата революция, дружбата със Съветския съюз и др. Те спомагат за появата на филмови заглавия като: „Среща с Валя и Валери“, „Дружки“, „Предизборно интервю“, „По-силни от времето“, „Митове“, „Огнен път“ и т.н.

До 1982 г. в списъкът с филми, създадени от киноклуб „Плевенфилм“ са добавени имената на „Големите и малките“, „Пълноводие“, „По пътищата на планетата“, „Дружба за дружба“, „Копривщица пее“, „Албум“, „В света на прекрасното“, „Реставратори“, „Грамада“, „Дует“, „Приказка за люлката“, За Вас“, „Следи от вековете“, „Майки“ и много други.

Среща със заслужилият артист Георги Парцалев, 1979 г.

По време на своето съществуване, клубът получава много отличия в конкурси и фестивали както в страната, така и извън нея.

През 1974 г., киноклубът участва в организираните пет Републикански фестивали, където 26 негови филма са носители на златни медали.

На младежкият фестивал в Хелзинки, Финландия през 1962 г. филма „Големите и малките“ печели златен медал. През 1975 г. филма „Албумът“ получава награда за оригинална идея на международния фестивал в Залцбург, Германия. Филмът „Де юре“ получава първа награда „Златната роза“ в Кладно, Чехословакия. Кинофилмите „Ще бъде“ и „Светлина“ получават златни значки  във фестивала „За мир и човешко достойнство“ в Хирошима, Япония през 1979 г., а „Ще бъде“ получава и диплом от участието си в Полша през 1980 г.

Изготвил: Лилия Петрова – специалист в Държавен архив – Плевен

Използвани материали от Ф. 1065 – Киноклуб „Плевенфилм“, опис 1, а.е. №№ 19, 30, 38, 41

#тагове:

НАЙ-НОВИ: