Областна администрация инициира дарителски фонд за военноинвалидите и военнопострадалите

07.12.2022 9:43

Областна администрация Плевен инициира дарителски фонд за военноинвалидите и военнопострадалите, в който бяха събрани освен лични финансови средства и хранителни продукти. Военноинвалидите и военнопострадалите получиха  като дарение пакетирани храни от първа необходимост – брашно, захар, ориз, олио, зелен боб и други хранителни продукти на обща стойност 3731,16 лв. На апела на областна администрация се отзоваха фирмите: ЕТ „Георги Таров“, с. Вълчитрън с управител Георги Таров; „Валбес Фуудс“ЕООД, с. Вълчитрън с управител Валери Стаменов, „СИДИ 92“ ЕООД с управител Цветан Кръстев, Футболен клуб „Северняк“, Славовица с председател на УС на ФК Миглена Луканова, „Машметал трейд“ ЕООД с управител Пламен Христов.

Благотворителната инициатива в Рождественските празници съвпадна с друг християнски празник – Никулден. Началникът на „Информационно обслужване“ Иван Мандински направи лично дарение на председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите – лаптоп за нуждите на регионалната съсловна организация.

„Желанието ни беше да дадем на тези хора, за да почувстват празника по-топъл, по-приятен и да обърнем внимание на обществото, че има такава организация и хората от нея живеят в крайна бедност и нищета“, сподели при връчването на дарението областният управител Иван Петков. „Основната мисъл и идея, която поставяме е да се промени законодателството за тези хора. Ние като общество трябва да направим така, те да бъдат равни сред нас“, каза още губернаторът.

Броени дни след Международния ден на хората с увреждания от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите представиха пред г-н Петков предложение за промени в пенсиите и правата на тази специфична категория хора с увреждания, рискували и отдали здравето и живота си в служба на страната. Исканията са представени в условията на висока инфлация, непрекъснато увеличаващи се цени на стоки и услуги, на разходите за ток, вода, парно, като военноинвалидите и военнопострадалите настояват за положителни стъпки в тази посока.

В писмо до областния управител на област Плевен Иван Петков те алармират за необходимостта от решаването на следните проблеми: пенсионни промени в посока размер на пенсии за военноинвалиди и военнопострадали; премахване на дискриминационен проблем в чл. 70 от Закона на хората с увреждания; актуализация на списъка с лекарствените продукти по чл. 2, ал. 1 на наредба№2 от 2016 година за реда за получаване и заплащане на лекарствени продукти на военноинвалидите и военнопострадалите, както и разглеждане на самата наредба за нейни подобрения и усъвършенствания; да се направи реален анализ върху Наредба №1 от 7.02.2011 г. за условията и реда за материално подпомагане в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на Министерството на отбраната и Българската армия.

Тези въпроси са детайлно представени в отворено писмо до президента, председателя на народното събрание, министър – председателя, депозирано  в края на м. юни, включително и до средствата за масово осведомяване.

Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите е двойно национално представена организация – по Закона на хората с увреждания и по Закона на военноинвалидите и военнопострадалите. Членският състав на областната структура към момента наброява 93 души.

Информация и снимка: Областна администрация, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: