Митко Събев и „Вън от храма“ в Къщата на художниците – снимки

03.12.2022 9:26

На 2 декември в Къщата на художниците бе открита изложбата на Митко Събев – „Вън от храма“. Събитието уважи кметът на Плевен Георг Спартански, както и колеги и почитатели на изкуството на твореца. Експозицията представя икони, малка пластика и керамика на Митко Събев в навечерието на Рождественските празници.

Припомняме, че в началото на годината артцентър „Къща на художниците“ представи около 50 картини на Събев – масло, акварел и смесена техника, създадени в периода от 1983 до 1997 година.

Митко Събев е родом от Плевен. Завършил е през 1987 г. Националната художествена гимназия за изящни изкуства в София. През 1996 г. става магистър на изкуствата в Националната художествена академия – София; през 2007 г. в Института за художествена керамика и стъкло – Хьор – Гренцхаузен, Германия, получава диплома по “Свободни изкуства – керамика”; в 2008 година специализира керамична и метална скулптура в Колеж по изкуства и дизайн, университет “Алфред”, щат Ню Йорк, САЩ; през 2010 г. става Master of Fine Arts в института за художествена керамика и стъкло, Хьор – Гренцхаузен, Германия, а през 2016 г. се дипломира в Държавен Колеж за керамика, Хьор – Гренцхаузен, Германия.

Работил е като дизайнер и мениджър в Керамична фирма “Джахра”, Кувейт; асистент и доцент по пластични изкуства в Института за художествена керамика и стъкло в Хьор – Гренцхаузен, Германия, а така също частен доцент по пластични изкуства в Германия и Австрия.

Участвал е активно в общи и самостоятелни изложби и симпозиуми в Европа, Северна и Южна Америка. Получавал е редица отличия. Митко Събев е член на Съюза на българските художници и на плевенската Група на художниците. Негови творби са притежание на обществени и частни колекции в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: