Съдови хирурзи от „Сърце и Мозък“ спасиха живота на 65-годишен мъж с аневризма на коремната аорта

02.12.2022 11:45

Екипът на клиниката по съдова хирургия на ,Сърце и Мозък’ Плевен с началник д-р Огнян Матков спаси живота на 65-годишен мъж с руптурирала аневризма на коремната аорта чрез ендоваскуларно протезиране. Иновативният метод EVAR (eндоваскуларно протезиране при аневризми) бе приложен за първи път при операция по спешност, извършена от д-р Тодор Самарджиев, д-р Валентин Великов и техния екип. Пациентът е постъпил в болницата в критично състояние, със силни коремни болки и интервенцията е била животоспасяваща.

rpt

„Пациентът е от гр. Враца и е потърсил спешна помощ от лекарите в местната болница, след като получава внезапни силни болки в корема. Преди това не е имал подобни оплаквания, не е знаел за здравословния си проблем и съответно не е имал назначено лечение. След скенер се установява, че причина за острата болка е руптура на абдоминалната аневризма, което налага и спешното му транспортиране до болницата в Плевен. ,Сърце и Мозък’ е единствената в Северна България, в която рутинно се извършват планови операции EVAR“, сподели д-р Самарджиев.

Аневризмите представляват необичайно разширяване на диаметъра на абдоминалната (коремна) аорта. При достигане уголемяване над определени размери има опасност от разкъсването им, което води до излив на кръв в коремната кухина. Коремните аневризми остават дълги години безсимтомни и първа тяхна изява може да бъде руптурата, която протича критично и е с висока смъртност. с напредване на възрастта честотата им се увеличава.

„Рискът от фатален изход при отворена хирургия на тези състояние е над 90%, затова преценихме, че трябва да приложим EVAR. При този метод през бедрените артериите се вкарва покрит стент, който изолира руптуриралата аневризма от кръвния ток“, обясни д-р Матков. Той сподели, че в клиниката по съдова хирургия имат натрупан богат опит при извършване на планови операции EVAR, но за първи път подобна интервенция се прави в условията на абсолютна спешност. За да бъде извършена стандартна EVAR процедура, е необходима предварителна подготовка и осигуряване на множество условия, включително специфични за анатомията на самия пациент. Затова времето е от ключово значение, а всяко забавяне може да бъде критично.

Благодарение на минималната инвазивност на метода, мъжът е изправен и раздвижен непосредствено след операцията, без необходимост от престой в реанимация. Състоянието му е стабилно. Следоперативният скенер показва пълно изолиране на руптуриралата аневризма от ендопротезата, което доказва пълния успех на операцията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: