Инж. Василев, Топлофикация Плевен: Ако плановете за частично закриване на българската енергетика се осъществят, ще се лишим от стабилно производство на електрическа енергия

29.11.2022 10:15

Инж. Василев, Топлофикация Плевен: Ако плановете за частично закриване на българската енергетика се осъществят, ще се лишим от стабилно производство на електрическа енергия

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Инж. Василев, какви са Вашите прогнози за предстоящия зимен период? Ще има ли проблеми със снабдяването с топлинна енергия?

Според мен всички предупреждения за тежка зима са безпочвени. Въпреки трудностите и високата цена, природният газ е подсигурен, газохранилището в Чирен също е пълно. Няма причини за безпокойство на този етап. А и за сега по нищо не изглежда, че зимата ще е твърде студена. Напротив, последните 2 месеца са значително по-меки от обикновено.

Напоследък се говори за закриване на енергийни мощности, смятате ли, че решението за намаляване на въглеродните емисии с 40% спрямо 2019 година е адекватно?

         Този срок е твърде кратък и по мое мнение и по мнение на целия бранш това решение е твърде прибързано. Нито България, нито ЕС са готови за ускорен преход, за какъвто се настоява.

Ако плановете за частично закриване на българската енергетика се осъществят, ще се лишим от стабилно производство на електрическа енергия в България, което е гаранция за по-комфортен живот на нашите съграждани.

Събитията през последните години доказаха, че Старият континент не е готов за реализация на ускорен преход към зелена енергия. Действията в тази посока демонстрираха, че енергийната сигурност е много крехка и е рисковано да започне масирано закриване на мощности. Процесът трябва да е бавен и постепенен.

Какво е най-важното при енергийния преход?

         От първостепенна важност за българските потребителите, е сигурността на доставките на електрическа енергия, като трябва да се вземе под внимание и въпросът за съдбата на хората от регионите, в които може да бъдат закрити енергийни мощности.

Дори ако вземем предвид, закриване на целия комплекс Марица Изток, независимо от това в какво ще бъде превърнат, затварянето ще доведе до много сериозни катаклизми в района. Хора, които десетки години са се изграждали като експерти по енергетика или минно дело, не могат моментално да сменят професионалното си поприще.

Какви ще са негативните ефекти от ускореното затваряне на ТЕЦ-ове?

         На първо място ще възникне недостиг на електрическа енергия. От началото на годината сме изнесли ток за над 4 милиарда евро. Пари, които определено са ни нужни. Но ако имаме недостиг, ще се лишим от тези средства, а най-вероятно ще се наложи да внасяме значително по-скъп ток. Едва ли много хора се замислят, че огромна част от приходите от износ на електрическа енергия отива във Фонда за енергийна сигурност т.е. остава в България и се използва за компенсации за скъпия ток за индустрията. Отделно печалбите на държавните енергийни дружества отиват директно в държавния бюджет.

Какво е мнението Ви за проекта за изграждане на батерии?

         Има логика на някои места да се изграждат батерии с цел подпомагане на поддържането на напрежение и покриване на малък недостиг на енергия. Но не виждам кой ще произвежда енергията, която се планира да бъде съхранявана, ако се ликвидират мощности, формиращи 40% от емисиите. За мен инвестицията не си заслужава.

Какво ще кажете за финал?

         Смятам, че загубите от затваряне на централи ще са несъизмеримо повече от парите, които ЕС ще ни отпусне по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като така одобрените проекти създават риск България да остане десетилетия без ток.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: