Изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ бе открита в ХГ „Илия Бешков“

27.11.2022 14:59

Изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ бе открита на 25 ноември в Художествена галерия „Илия Бешков“.  Събитието е част от Международен проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“.

Изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ представя творческите търсения на художници от три поколения. Идеята за нея е плод на сътрудничеството между Факултет по Изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и майсторите от Самоводска чаршия, Велико Търново. Кураторската селекция цели да създаде атмосфера на приемственост, между автори работещи в многообразие от стилове, изразни средства и концепти. Най-младите са ученици от художествени училища в страната – Казанлък, Велико Търново, Сливен, Пловдив, Русе, Варна и разбира се НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Те бяха привлечени към идеята, като участваха в творчески работилници водени от университетски преподаватели и занаятчии. Представени са и художници и студенти, които тепърва се изавяват пред публика. Поканени са и утвърдени автори и преподаватели от три висши учебни заведения – Великотърновски университет, Художествена Академия – Чечин, Полша, Университет по изкуствата в Познан, Полша и Политехнически институт на Кастело Бранко, Португалия. Някои от най-изявените автори са проф. д-р Светослав Косев, доц. д-р Красимира Друмева, проф. Андреас Гускос, проф. Анджей Банахович, проф. Аркадиуш Марчинковски, доц. Пенъо Пенев, гл. ас. д-р Атанас Марков, ас. д-р Симеон Желев, гл. ас. д-р Радимира Йорданова, Красимир Сивов, Боряна Мочева, Радек Нагай, Полина Станчева, Петър Чучулигов и мн. др.

Концепцията на изложбата има за цел да създаде мост на колаборации между творчество и технологии, да възроди класически занаятчийски техники и да ги трансформира в изразно средство на съвременното изкуство. Представените художествени произведения са вдъхновени от стари техники на печат, от българския фолклор и идентичност, така и от дигитални инструменти за пресъздаване на авторски идеи. Особено интересна е свободата на изразните средства, които съчетават уникалният рисунък с компютърно генерирани изображения. Авторите толкова виртуозно боравят с най-съвременния софтуер, че е трудно да се различи класическата живопис от дигиталната рисунка.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд култура.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: