Православната църква почита днес паметта на Свети благоверен княз Александър Невски

23.11.2022 7:59

На 23 ноември православната църква почита паметта на Свети благоверен княз Александър Невски.

Роден през 1220 година, живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество, Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз, с Божия помощ, удържал славна победа, за която бил наречен „Невски“.

По-късно Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

В Патриаршеската катедрала (храм-паметник) „Св. Александър Невски“ в София е изложена богато украсена ракла с частицата от мощите на светеца. Днес на 23 ноември се чества и нейния празник. Храм-паметник „Св. Александър Невски” е най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров, носеща името на светеца.

Днес за втори път през годината за имен ден ще черпят Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанко, Цанка, Името „Александър“ е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: