Тийнейджъри се учат да правят модели на летателни апарати

22.11.2022 10:42

Тийнейджъри от Средношколско общежитие „Данаил Попов“ в Плевен ще се учат как да изработват модели на летателни апарати. Те имат възможност да опознават съвременните технологии и да се докоснат до различни науки в новия Клуб по авиомоделизъм и роботика, който от тази седмица допълва палитрата от занимания по интереси в общежитието, съобщи Веселка Лилова, директор на институцията.

„Със сформирането на новия клуб целим да провокираме интереса на младите хора към изучаването на информационните технологии. Според нас роботиката е подходящ и интересен начин те да се занимават с програмиране и да научат повече за тази област. Решихме да използваме модела „учене чрез правене“, предоставяйки им възможност да учат забавлявайки се“, сподели Веселка Лилова.

Повече за самите занимания в Клуба по авиомоделизъм и роботика разказа неговият ръководител инж. Георги Георгиев:

„В клуба учениците ще се обучават да изработват модели на RC летателни апарати и програмиране на 8-битов Atmel AVR микроконтролер Arduino. Arduino платките са мини-компютри, които могат да се програмират да правят различни неща и да взаимодействат със света посредством електронни сензори, светодиоди и електромоторчета. В програма влиза и обучение с радиоуправляеми авиомодели и дронове. Целта е да се представи съвременен подход при проектирането и изработването на безмоторни летателни апарати – стъпки в проектирането на летателния апарат.“

Георги Георгиев обещава много скоро, заедно със своите възпитаници, да направят и демонстрации на наученото по време на занятията в Клуба.

Средношколско общежитие „Данаил Попов“, Плевен е основано през 1992 г. През учебната 2022/2023 година за 230 деца от VI до XII клас, обучаващи се в различни училища в града, общежитието е като техен втори дом. Тук младежите имат възможност да развиват и своите способности в клубове по интереси през свободното си време.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: