Учениците на ПГПЧЕ „Димитър Димов“ отдадоха почит на героите от Сливница

22.11.2022 10:07

На 14 ноември 2022 г. учениците от 10 клас и Профилирана подготовка по история 12 клас на ПГПЧЕ „Димитър Димов“ отдадоха почит на геройски загиналите в боевете през Сръбско-българската война.  Гости бяха ученици, учители, родители, представители на местната историческа общност и граждани.

Националното съзнание се съхранява и подхранва от паметта и културата на обществото ни, точно заради това важно място в церемонията зае творчеството на Иван Вазов. Учениците от 10 в,г,е рецитираха в един глас неговата творба „Новото гробище над Сливница“.

По време на Сръбско-българската война (1885 г.) българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. В последствие с победата в Сръбско-българската война е защитен акта на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

На 14 ноември сръбските части нападат Царибродските позиции, отбранявани от една дружина на 4-ти пехотен плевенски полк, командван от капитан Андрей Букурещлиев, както и 3 чети на 1-ви пехотен софийски полк.

Съотношението е 7 към 1 в полза на сърбите. Българите удържат позициите си и контролирано се оттеглят към Сливница, където ще се проведе решителната битка. При постоянно предимство на сърбите с численост и оръжие българите отвръщат с безпаметен героизъм и себераздаване!

Информация и снимки: ПГПЧЕ „Димитър Димов“

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: