Учениците от ПГССТ „Н. Й. Вапцаров“ – град Левски отбелязаха Деня на християнското семейство.

21.11.2022 15:29

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, както и усвояват важни знания за света. Именно семейната среда е мястото, където те се възпитават и развиват своите заложби и дарби.

В очарованието на празника „Въведение Богородично”, известен още като „Ден на християнското семейство” се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години. Именно тези традиции и обичаи бяха пресъздадени с много желание и любов от учениците. Те влязоха в ролята на герои от патриархалното българско семейство и показаха, че то е ценност, която е съумяла да съхрани народността и духовността на българите през годините.

Учениците от ПГССТ „Н. Й. Вапцаров“  отбелязаха празника като най-напред изгледаха презентация, свързана с традициите и обичаите на този празник. След това те изработиха картички за своите семейства под наслов „Какво е за мен семейството“.  Всеки ученик изрази с рисунка и в стих любовта и привързаността към семейството си. Децата се запознаха с историята на днешния ден, изработиха картички, пяха “Песен на семейството” и дискутираха за ролята на семейните ценностти.  Учениците говориха за християнските добродетели и всеобщите човешки ценности и прочетоха Вазовата молитва за семейството. Те тържествено рецитираха стихотворения и пяха много песни по темата, решаваха кръстословица и отговаряха на различни тематични въпроси.

С решение на Светия синод на българската православна църква от 1929 г. ”Въведение Богородично„ се чества и като „Ден на християнското семейство и православната младеж”. Семейството е призвано да обгради децата с любов, разбиране и търпение и да възпита у тях християнски добродетели.

Денят завърши с почерпка с обредна питка както е обичаят на този ден.

Нека на този хубав християнски празник, посветен на семейството, да си пожелаем топло огнище, хубави чувства, много любов и разбирателство с най-близките хора.

Ученици и колективът на училището честитят Деня на Християнското семейство на гражданите на община Левски.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: