Нова приятна изненада за почитателите на класическата музика поднася Плевенската филхармония на 17 ноември

16.11.2022 10:14

Нова приятна изненада за почитателите на класическата музика поднася Плевенската филхармония на 17 ноември. Солисти ще са талантливите братя Кай Гергов – цигулка, Лео Гергов – пиано, и Рей Гергов – виолончело, а на диригентския пулт ще е техният баща – известният диригент Росен Гергов.

В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Й. Хайдн със солист Лео Гергов, Концерт за виолончело и оркестър от К. Сен-Санс със солист Рей Гергов и Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор от М. Брух със солист Кай Гергов.

Музикалното събитие е на 17 ноември 2022 г. (четвъртък) от 19:00 ч., в концертната зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“.

Росен Гергов завършва Националното музикалното училище „Любомир Пипков“ в класа на Милка Митева. Учи и кларинет при Борислав Йоцов и дирижиране при Михаил Ангелов. Продължава специализацията си при Леополд Хагер и Сейджи Озава. Дирижира Радиосимфоничния оркестър на Австрия (ORF) и до 2009 г. е асистент-диригент на Tonkünstler Orchester.

Росен Гергов е част гост на много европейски сцени с оперен и симфоничен репертоар. През 2016 г. дебютира в Театъра в Манхайм с перата „Басаридите“ (по Еврипид) на Ханс Вернер Хенце, както и със спектакли в Театро Комунале в Болоня. На фестивала в Брегенц – Австрия дирижира „Тоска“ и австрийската премиера на „Портретът“ от Мойсей Вайнберг. Дирижира „Прилепът“ на Й. Щраус, „Риголето“ на Верди във Виенската фолксопер, „Травиата“ и „Сватбата на Фигаро“ в Театъра на Майнинген, „Орфей в ада“ в Лондон и пр. Поставя на Русенска сцена оперите „Кармен“ и „Фалстаф“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: